Fostei Prime Doamne, devenită între timp candidata Democraţilor americani la alegerile prezidenţiale care vor avea loc la începutul lunii noiembrie, nu-i merge deloc bine din cauza hackerilor născuţi în Estul Europei. N-a apucat bine să se „răcească” drăgălăşenia de scandal stârnită de performanţele lui Marcel Lazăr Lehel, că a izbucnit un altul, provocat de o nouă vedetă de talie internaţională a „comunităţii” hackerilor, care îşi spune Guccifer 2.0 pentru că, aşa cum afirmă pe blogul lui, îl stimează în mod deosebit pe arădeanul Marcel Lazăr, căruia îi „continuă munca”. Adică atacă serverele Partidului Democrat din SUA, dezvăluie lumii întregi ce a găsit pe-acolo şi colaborează cu WikiLeaks, scrie puterea.ro.

Experţi în securitate cibernetică, citaţi de New York Times şi Washington Post, arată că responsabilii pentru acest atac provin din Rusia, în spatele lor fiind chiar servicii secrete de la Moscova. WikiLeaks a publicat recent 19.252 de e-mailuri piratate de Guccifer 2.0, despre care Julian Assange a declarat presei că sunt doar „prima parte” dintr-o nouă serie de dezvăluiri care se va numi „Hillary Leaks”. E-mailurile, primite sau trimise începând din luna ianuarie şi terminând cu data de 25 mai a.c., provin din conturile a şapte oficiali ai Comitetului Naţional Democrat.

Guccifer 2.0 a susţinut că este un hacker român şi că el a spart serverele, negând orice legătură cu Rusia. Marea întrebare dezbătută acum în SUA este dacă Rusia este implicată la nivel oficial, de stat, în acest atac cibernetic şi dacă Vladimir Putin încearcă astfel să influenţeze soarta alegerilor prezidenţiale din noiembrie, prin subminarea democraţilor, favorizându-l astfel pe Donald Trump, candidatul republican care a exprimat poziţii conciliatorii faţă de Putin. Ar fi un eveniment de proporţii istorice, când un stat se implică, prin atacuri cibernetice, în cursa electorală pentru preşedinţia altui stat.

Să dovedeşti sursa unui atac cibernetic este dificil, scrie New York Times, însă experţi în securitate cibernetică au ajuns la concluzia că serverele Convenţiei Naţionale a Democraţilor au fost sparte de două servicii secrete ale Rusiei, aceleaşi care s-ar fi aflat şi în spatele unor atacuri precedente asupra Casei Albe, Departamentului de Stat sau a Marelui Stat Major, de anul trecut. Experţii în securitate cibernetică, care au lucrat la repararea efectelor atacului, arătau că a fost vorba despre două grupări ruseşti de hackeri, Fancy Bear (APT 28) şi Cozy Bear (APT 29). Prima ar lucra pentru GRU, serviciul militar de spionaj al Rusiei, iar a doua pentru FSB, serviciul secret intern rusesc.

 „Diversiunea” Guccifer 2.0 din România

Imediat după ce informaţia că serverele Convenţiei Naţionale Democrate au fost sparte a devenit publică, în iunie, atacul a fost revendicat de un anonim care s-a autointitulat Guccifer 2.0, susţinând că este un hacker din România, potrivit gandul.info. El a susţinut, în interviuri acordate unor publicaţii specializate din SUA, că nu are nicio legătură cu Rusia şi că este un fan al lui Marcel Lehel Lazăr, hackerul arădean autointitulat Guccifer, care a spart mai multe conturi de email, printre care cel al lui Colin Powell, dar şi al fostului director SRI George Maior.

Mai mulţi experţi susţin însă că este vorba despre o diversiune menită să îndepărteze atenţia de la Rusia. Presupusul hacker, intervievat de ediţia americană a VICE, a fost însă pus la încercare în limba română, neputându-se exprima corect şi folosind în mod evident o română tradusă de Google. El a întrerupt interviul online când jurnaliştii au adus un vorbitor nativ de limbă română care i-a pus o întrebare tehnică.

Mesajele interne ale membrilor Convenţiei Naţionale Democrate arată o implicare a acestora în favoarea lui Hillary Clinton, prin sabotarea campaniei contracandidatului democrat Bernie Sanders. New York Times a identificat mai multe teme în aceste emailuri, publicate de Wikileaks.

La începutului lunii iunie, un site din Statele Unite a publicat o informație cel puțin suspectă, potrivit căreia hackerul român Guccifer ar fi fost găsit mort în celula sa, din închisoarea Virginia, acolo unde a fost a fost încarcerat după extrădarea din România. La câteva ore, autoritățile americane s-au văzut nevoite să dezmintă acest articol.

Recomandările redacției