După întrunirea de luni a Comitetului Judeţean pentru situaţii de urgenţă, nimeni nu a făcut nimic pentru colectarea gunoaielor din sectoarele 2 şi 5.

Comunele din cele două zone sunt pur şi simplu sufocate de mormanele de gunoaie, unele având o vechimechiar şi de 60 de zile, iar temperaturile ridicate fac atmosfera irespirabilă. Pericolul unei epidemii este iminent, iar furia locuitorilor, care plătesc taxe şi impozite, este la cote alarmante. Drept urmare, joi, la Prefectură, a avut loc o şedinţă de lucru, convocată de către parlamentarii PSD Arad, la care au participat toţi cei fac parte din Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă, plus cei 24 de primari ai comunelor în cauză. Aceştia s-au dezlănţuit în acuze la adresa ADI-SIG, acuzându-i pe cei de acolo că iau salarii grase pe spatele primăriilor, dar nu fac nimic pentru a remedia situaţia.

Ședința de astăzi a fost organizată și în contextul în care după hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de luni, cei de la ADI-SIGD nu au acționat în niciun fel pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport la staţiile de sortare a deșeurilor din zonele 2 și 5, prin delegarea temporară a serviciului către un operator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziție publică a unui nou operator. Astfel, deși a fost creată o posibilitate legală, organismul ce a încheiat contractul cu societatea Grup Salubritate Urbană, rămasă fără licența de funcționare în urma prestării defectuoase a serviciului, nu a întreprins nicio măsură în cele trei zile de la adoptarea hotărârii CJSU. Mai mult, reprezentantul la ședință al ADI-SIGD Arad a fost un funcționar care și-a declinat orice responsabilitate și nu a avut nicio intervenție în discuții. Consiliul Județean Arad, instituția care coordonează implementarea Master Planului de Deșeuri în Județul Arad a fost reprezentat doar de administratorul public al cărui declarații au fost de a „transmite mai departe” cele discutate către conducerea politică a instituției și către membrii Consiliului Director ai ADI-SIGD Arad. Lipsa de implicare a ADI-SIGD Arad și a Consiliului Județean a fost însă condamnată de primarii celor 24 de localități, care au cerut imperativ soluții legale pentru a putea asigura colectarea prin forțe proprii a deșeurilor menajere.

Instituțiile deconcentrate cu atribuții de mediu continuă monitorizarea situației din teren și asigură primarilor tot sprijinul tehnic și legislativ pentru a diminua efectele negative ale prezenței deșeurilor pe străzi de mai multe săptămâni, în condițiile temperaturilor caniculare”, afirmă Prefectura.

Dincolo de scandalul imens, dezbaterile şi monitorizarea nu ajută cu nimic. Cei de la ADI-SIG spun că nu au bani în conturi pentru a închiria serviciile unei alte firme de profil, până la organizarea unei licitaţii, aşa că reprezentanţii PSD spun să le dea Consiliul Judeţean banii necesari. S-au făcut auzite voci care spun că şi primarii ar trebui să facă ceva, să trateze ei cu vreo firmă salvatoare, pentru că, la urma urmei, este datoria primăriilor să se ocupe de salubrizare! În mod ironic, după ce au fost siliţi să se dea pe mâna ADI-SIG, căreia îi plătesc bani grei, acum li se spune că este obligaţia lor ! Asta a şi stârnit furia primarilor la întâlnirea de joi. Vom vedea dacă măcar acum, în ceasul al 13-lea, se va face ceva, dar cineva trebuie să găsească soluţii!

Recomandările redacției