Despre Moneasa toată lumea știa că este una dintre cele deosebite stațiuni arădene, fiind printre puținele chiar din Europa cu aer „bogat în ioni negativi“ – printre alte calități – cum spunea primarul Ioan Nuțu Herbei.
Iată însă că abia acum, după îndelungi și laborioase demersuri, Moneasa este în pragul atestării „ca stațiune balneoclimaterică“, în condiţiile în care Guvernul a emis un act normativ în acest sens. Pe scurt, situația acestei atestări ne-o prezintă însuși primul edil Ioan Nuțu Herbei, care, modest recunoaște că în toate demersurile a fost puternic susținut de Teo Morar, un investitor local îndrăgostit de Moneasa.
„Încă din primăvara acestui an, noi am început demersurile pentru obținerea atestării Monesei ca stațiune balneoclimatică, ea fiind până acum doar… stațiune de interes națio­nal, care reprezintă cu totul altceva. Alături de cele 16 care au deja acest statut, se vor adăuga încă zece, printre care și Moneasa.  Avantajele sunt mai multe, eu vreau să le spun doar pe cele imediate: în primul rând posibilitatea realizării de tratamente medicale de recuperare conform condițiilor pe care le are Moneasa. Vorbim aici de calitatea, unică în Europa, a aerului, la această altitudine, de a fi bogat în ioni negativi, ameliorând multe afecțiuni ale sistemului nervos și nu numai. Apoi, vorbim de beneficiile apei mezotermale (între 25-32˚C), ape care pot fi: bicarbonate, calcice, magnezice, sodice. Al doilea mare avantaj este că Moneasa va putea fi introdusă în circuitul interna­țional al stațiunilor de acest tip. Al treilea avantaj ține de posibilitatea întocmirii de proiecte pentru accesarea de fonduri UE în scopul dezvoltarii și modernizării stațiunii; iar datorită înfrățirii cu orașul Mezőkovácsháza din Ungaria vom putea accesa și fonduri pe proiecte transfrontaliere. Prin urmare, nu pot decât să mă bucur și să mulțumesc Guvernului că a fost așa receptiv și demersurile noastre au avut succes în așa scurt timp, știut fiind că au mai fost și altele în anii anteriori dar au rămas fără finalitate. Și este păcat ca aceste condiții specifice rare din Moneasa să nu fie utilizate la adevărata lor valoare teraprutică“, a descris pe scurt situația primarul din Moneasa.
(F.B.)

  • A.Pop spune:

    Momentan, vobe goale. Titulatura da – conditii nu. Acces pe o singura sosea, plina de gropi (Sebis – Moneasa). Unde sunt bazele de tratament moderne ? Pentru „introducerea in circuitul international” trebuie sa oferi, pe langa conditiile naturale, si posibilitati de petrecere a timpului liber (in special, pentru tineret).
    Iar expresia „ape care pot fi:….” este neadecvata. Sunt sau nu sunt ?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției