S-a întâmplat exact ceea ce Iohannis le-a promis liberalilor, moţiunea de cenzură a trecut, iar Opoziţia jubilează, lăudându-se cu victoria. „Mulţumesc preşedintelui Klaus Ioh­a­nnis pentru implicarea decisivă în succesul moţiunii… Se știe foarte bine că dacă vom fi chemați să facem guvernul, persoana desemnată pentru a fi premier este persoana mea”, a declarat Ludovic Orban, mai mai să ţopăie precum Geoană. Are motive de ţopăială? Nu prea cred. În orice variantă, PNL nu are decât de pierdut. USR-PLUS a anunţat deja că vrea să intre la guvernare, dar numai dacă vor fi alegeri anticipate. Am spus deja de mult că nu cred în această variantă, pentru că parlamentarii nu vor renunţa la încheierea mandatului, mai ales dacă este primul, indiferent despre ce partid vorbim. Dealtfel, Iohannis a şi anunţat deîndată că ar fi bine să fie alegeri anticipate, numai că acestea sunt puţin probabile, dacă nu chiar imposibile, fiind nevoie de consens. Dar, chiar presupunând că PNL şi USR vor reuşi să le impună tuturor parlamentarilor proprii să fie de acord cu acest sacrificiu, PNL tot pică prost, în sensul că, la cum stau acum lucrurile pe scena politică românească, USR are toate şansele să treacă peste PNL, tăindu-şi partea leului la eventualele alegeri anticipate şi, pe cale de consecinţă, într-o eventuală coaliţie de guvernare PNL-USR- PLUS.
Dacă, în cele din urmă, PNL va face un guvern minoritar monocolor, pentru că aşa vrea Iohannis, partidul va încasa toate bobârnacele electoratului, iar la ora alegerilor parlamentare de anul viitor va fi în cădere liberă. Dan Barna a şi anunţat deja că USR-PLUS este dispus să susţină un guvern minoritar PNL, convenindu-i de minune să lase PNL să se discrediteze. La polul celălalt, PSD, mai ales dacă scapă de Dăncilă, va avea la dispoziţie un an de opoziţie în care, trăgând cu toate tunurile în guvern, să poată recupera o bună parte a electoratului pierdut. Dăncilă s-a şi grăbit să susţină sus şi tare că nu pleacă de la şefia PSD. Normal că nu pleacă de bună voie, dar nu prea este după ea. „Am fost aleasă prin congres. Rămân la șefia PSD. Nu am cum să fac un pas în spate, nu am ce să îmi reproșez. Am ținut după europarlamentare o echipă uni­tă, cu toți colegii. Am luat măsuri bune. Guvernul PSD va rămâne în istorie ca un guvern foarte bun”, zice Dăncilă. Aşa o fi, numai că nu cred că vorbeşte despre guvernul condus de către ea, ci de cel condus de Ponta. Acesta poate fi considerat un beneficiar direct al căderii Guvernului Dăncilă.
„Mă bucur că am salvat România și social-democrația de cel mai ciudat lider, Viorica Dăncilă. Noi am avut 32 de voturi și înțeleg că a trecut la șase. Mă apuc de treabă și sper să constituim cât mai repede un guvern. Domnul Iohannis nu mi-o va oferi niciodată“, a declarat Ponta. Cu alte cuvinte, cam ştie că şi dacă ar cădea la înţelegere cu PSD şi ALDE, sunt puţine şanse ca Iohannis să numească un premier propus de către ei, însă, chiar dacă nu ajunge acum la guvernare, Pro România va fi asaltat de migratori de la PSD. Ponta spune că a salvat social democraţia, fiind lesne de înţeles că, în virtutea acestui fapt, merită să fie liderul absolut al stângii româneşti. Aceasta chiar că are nevoie să fie salvată, având în vedere declaraţia lui Iohannis, că lupta împotriva PSD nu s-a terminat, ci trebuie continuată.

Recomandările redacției