Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus astăzi un set de măsuri pentru strategia de combatere a pandemiei în perioada următoare. Printre aceste măsuri se află și una prin care se redeschid stadioanele și sălile de sport pentru spectatori, însă rămân în vigoare mai multe restricții, după cum urmează:

  • Stadioanele și sălile vor putea fi ocupate la doar 30% din capacitate
  • Va trebui să fie asigurată o distanță minimă de un metru între spectatori iar purtarea măștii de protecție este obligatorie
  • Nu vor avea acces decât persoanele vaccinate și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și persoanele care au trecut prin boală, cu condiția se se afle în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării.
  • Competițiile sportive cu public nu se vor putea desfășura decât în intervalul orar 5.00 – 21.00

Din păcate, în „buna tradiție“ a legilor și regulamentelor românești, inițiativa e clară și interpretabilă. Prima problemă este că nu știm când va intra ea în vigoare. Asta pentru că, evident, acest set de propuneri trebuie aprobate din hotărâre de guvern, lucru care, după declarațiile lui Raed Arafat, se va întâmpla „săptămâna viitoare“. Asta poate însemna luni sau, la fel de bine, poate însemna vineri. Știm apoi că o hotărâre de guvern, pentru a intra în vigoare, trebuie publicată în Monitorul Oficial, lucru care nu e obligatoriu să se întâmple în aceeași zi (mai ales că guvernul mai are obiceiul să facă ședințe și seara târziu). În sfârșit dacă și Ministerul Sportului și federațiile invocă anumite regulamente și protocoale care trebuie modificate, demersul se poate prelungi (așa cum s-a întâmplat în primăvară când teoretic am fi putut intra pe stadioane de la 1 mai dar practic lucrul ăsta s-a întâmplat abia la finala Cupei României… trei săptămâni mai târziu!).

Singurul lucru cert este că în acest weekend competițiile se vor desfășura încă fără spectatori. La prima vedere UTA ar părea avantajată, pentru că joacă în deplasare, însă antrenorul Laszlo Balint nu este de acord cu această optică: „Nu o să spun niciodată că îmi convine să joc fără spectatori Ne bucurăm când mergem în deplasare și vedem stadioane pline. În plus noi peste tot am fost încurajați de grupuri de suporteri ai noștri, mai mari sau mai mici. Mi-aș fi dorit măcar un anumit număr de spectatori în incinta tribunelor.“ Și mai afectată de menținerea acestei stări de lucruri este FCC Baschet UAV Arad. Fetele lui Jose Araujo joacă sâmbătă pe teren propriu cu CSM Satu Mare, un meci foarte dificil, în care ar fi avut mare nevoie de sprijinul suporterilor. „Ca și plusuri, avem avantajul sălii și mi-aș fi dorit să avem și avantajul suporterilor. Pentru noi înseamnă enorm, dar din cauza pandemiei jucăm acest meci important fără ei fizic, dar sunt sigură că la fel ca și noi, așteaptă acest meci și sunt alături de noi de acasă.“ a declarat Alexandra Ghiță, internaționala Aradului, înaintea partidei de mâine.

Și de parcă o incertitudine nu era suficientă, textul propus de organismul condus de Raed Arafat deschide ușa către o anomalie cu iz de discriminare și abuzuri; asta pentru că permite organizarea evenimentelor cu public doar până la ora 21. În felul în care este formulată prevederea, ea permite spre exemplu Ligii Profesioniste de Fotbal și televiziunilor să programeze meciuri și mai târziu, însă acestea ar urma să se desfășoare cu porțile închise. Lăsând la o parte faptul că este inetic și imoral ca unele echipe din campionat să joace cu public și altele nu, este de așteptat ca, în cazul în care deținătorii drepturilor de televizare nu dau dovadă de rațiune și bun simț, să avem parte de conflicte serioase cu suporterii, ținând cont că de regulă echipele programate în „prime time“, după ora 21, sunt tocmai cele care în general sunt cele fac mai multă audiență și o fac tocmai pentru că au mulți suporteri.

Dincolo de asta, putem anticipa chiar și situații ridicole deoarece nu știm ce se va întâmpla cu meciurile care încep în intervalul orar anunțat dar se încheie după expirarea termenului limită pentru prezența spectatorilor în teren. Vom vedea jandarmeria evacuând tribunele la pauză? Pare o scenă demnă din comediile negre însă la câte se întâmplă în România și în fotbalul românesc, nu ne mai miră nimic.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției