Subiectul bullying-ulul (n.a hărțuire în rândul tinerilor) este dezbătut în școlile arădene încă de la începutul anului. Acțiunile de informare și prevenție în rândul elevilor sunt organizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, împreună cu polițiștii specializați din cadrul IPJ Arad. Nu de mult, o astfel de acțiune a avut loc într-o școală din municipiu, iar săptămâna aceasta, într-o școală din județ. Autoritățile recunosc că hărțuirea în rândul tinerilor, violența psihologică prin aluzii, acuze și jigniri – sunt din ce în ce mai întâlnite în școlile arădene. Asta, în pofida faptului că tinerii sunt informați în legătură cu impactul prishologic pe care îl are bullying-ul, dar și în legătură cu măsurile luate împotriva celor care îl comit.

„A avut loc o activitate preventivă la Școala gimnazială din Seitin, în rândul elevilor de gimnaziu, din clasele VI-VIII pe tema combaterii delincvenței juvenile și a bullying-ului, un fenomen din ce în ce mai pezent în mediul școlar, din păcate. La întâlnirea cu colegii noștri și polițiștii specializați din cadrul IPJ Arad au participat 55 elevi și cadre didactice“, a susținut Erika Stark, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

Reamintim că, legea care interzice bullying-ul în şcoli a intrat în vigoare chiar spre finele anului trecut. Acest fenomen a fost complet ignorat în țara noastră multă vreme, neexistând măsuri stabilite împotriva acestuia.

Bullying-ulul presupune seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie și care implică un dezechilibru de putere. Aceste acte au ca urmare, atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, când sunt îndreptate împotriva unei persoane sau grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare, excludere socială, apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială sau orientare sexuală.

Din păcate, bullying-ul nu este răspândit doar în școli, ci și în afară. Când elevii ies din șolii sunt hărțuiți și intimidați de alți colegi cu comportament deviant. De multe ori, copiii și tinerii suferă în tăcere crezând că problema lor nu este luată în seamă. Este nevoie de empatie și atenție asupra fenomenului, pentru că, dacă adolescenții pornesc în viață fără stimă de sine și cu traume, acestea pot avea consecințe grave în formarea lor ca adulți.

Semnalăm că este important ca situațiile grave de bullying să fie sesizate autorităților și chiar în mass-media.

Recomandările redacției