De vineri și până ieri a avut loc la Alba Iulia turneu final zonal 4 al Ligii Elitelor U15, turneu la careu au participat ocupantele primelor locuri din seriile de vest ale competiției. Printre acestea s-a aflat și UTA 2008, câștigătoare a Seriei a 14. Echipa arădeană, condusă de Radu Mărginean, Ioan Herman și Alexandru Gaica a reușit calificarea la unul dintre cele două turnee semifinale, după ce a învins cu 5-0 pe Minaur Baia Mare și cu 2-0 pe Optium Alba Iulia, cedând apoi în ultimul meci cu 0-2 în fața Universității Cluj. La finalul turneului, UTA s-a clasat pe primul loc, la egalitate de puncte cu alb-negrii de sub Feleac, diferența făcându-se la golaveraj în favoarea micilor textiliști, 7-2 față de 6-1. Au contribuit la această reușită următorii jucători: Cioară, Vereșm Ancateu, Ene, Berar, Păduraru, Hodoșan, Bărbat, Ronai, Țaroi, Iancu, Leca, Corchiș, Dolga, Josza. Va urma acum un turneu semifinal dificil în care UTA 2008 îi va avea ca adversari pe Universitatea Craiova, Școala de Fotbal Gică Popescu și Universitatea Cluj. Încă nu a fost stabilită nici gazda turneului și nici datele și țintarul meciurilor.

Tot în week-end-ul recent încheiat UTA U18 a reușit să își asigure calificarea în semifinala Ligii de Tineret în ciuda înfrângerii de pe teren propriu cu Universitatea Craiova 1-3. Pentru că CFR Cluj a reușit doar o remiză în deplasarea de la Sfântu Gheorghe, UTA, băieții lui Alexandru Gaica, Costel Bogoșel și Adrian Ungur nu mai pot pierde în cele două etape rămase primul loc al clasamentului play-off-ului seriei Vest.

Iată așadar două performanțe ale Academiei UTA care o plasează la cele două niveluri amintite, printre cele mai bune din țară. Este cu atât mai remarcabil acest lucru cu cât aceste reușite vin pe fondul unei finanțări insuficiente din partea clubului. Condițiile de antrenament sunt sub standardul normal, remunerația antrenorilor este una care-i obligă să desfășoare și alte angajamente în paralel, asta deși spre exemplu în club au intrat anul trecut 1 milion de euro din vânzarea unui jucător produs de această Academie, vorbim despre David Miculescu. Din păcate nici măcar o parte a acestor bani n-au ajuns în laboratorul unde a fost format acest jucător, același laborator care doar în ultimii ani a mai scos „pe piață“ fotbaliști precum Cătălin Vulturar, Damian Isac, Rareș Pop sau alții care deja au debutat pe prima scenă a fotbalului românesc (Hrezdac, Cibi, Pașcalău, Negoescu, Pătlăgică etc).

Din păcate nu doar financiar ci și sportiv Academia este ignorată. Drumul acestor jucători de perspectivă este barat încă de la finalul junioratului când inexistența unei echipe secunde care să joace la nivelul eșalonului 3 îi obligă pe aceștia să accepte împrumutul pe la diferite alte echipe sau chiar plecarea definitivă de la Arad. Conducerea clubului are arici la buzunar când vine vorba despre finanțarea unei astfel de echipe secunde, care ar aduce doar beneficii, însă n-are nicio problemă să arunce banii pe geam, adică pe salariile exorbitante a unor jucători precum Keșeru, Ademi sau Barbosa, care nu produc absolut nimic.

În acest timp, copiii UTA-ei se chinuie pe la Pecica sau Metaloglobus așteptând fie vreo conjunctură favoarbilă care să aducă la prima echipă un antrenor care să promoveze tineri, așa cum a fost Ionuț Badea, fie o alta în care accidentările jucătorilor „sub vârstă“ de la prima echipă să le ofere o brumă de șansă. Altfel, sunt ținuți într-o perpetuă stare de așteptare, motivându-se că sunt prea „cruzi“. În acest timp managementul clubului permite antrenorilor să aducă juniori din altă parte, așa cum s-a întâmplat cu Mar, Maxim, Șteau sau Marrone, jucători care n-au dovedit cu absolut nimic că ar fi peste cei produși de Academie. Din acest punct de vedere un alt exemplu este portarul Mociu, adus de vreo 2 ani la Arad la prima echipă fără să fi jucat vreun minut într-un meci oficial dar care apără meci de meci la Liga de Tineret blocând ascensiunea unui portar al Academiei, este vorba despre Rareș Bârlădean, adus de la Iași doar pentru a face tușa în umbra unui portar care s-a dovedit că n-are niciun viitor la echipa mare.

Culmea este că dincolo de antrenori, însăși conducerea clubului ajunge să-și blocheze, inexplicabil, proprii copii. Este greu de înțeles de ce un club cu o asemenea Academie aduce la pachet șapte tineri jucători africani despre care nu se știe absolut nimic. UTA nu este capabilă să le ofere un traseu bine conturat către performanță juniorilor săi dar mai complică lucrurile și cu astfel de mutări fără cap și fără coadă. Unde vor juca acești jucători, cu cine se vor pregăti ei în perioada următoare? Nu se știe, singurul lucru care se știe este că vor fi cazați pe cheltuiala clubului la Hotel Subcetate și astfel conducerea se va putea lăuda prin diferite situații financiare că mai cheltuie niște bani în plus „pentru Academie“.

Aradul a avut mereu talente fotbalistice, având o tradiție din acest punct de vedere. În plus, conjunctura actuală în care este singurul oraș din zona de vest cu echipă în prima ligă, îl face cu atât mai atrăgător pentru tinerii care vor să devină fotbaliști profesioniști. Din păcate, deși stă pe o mină de aur, clubul UTA prin cei care-l conduc aleg să o ignore, să o lase neexploatată și să se bazeze doar pe diamantele care ajung la suprafață întâmplător, mai degrabă în ciuda condițiilor decât datorită lor. Este păcat atât pentru UTA și Aradul fotbalistic dar și mai mare păcat este pentru multe dintre talentele crescute în acest laborator, care se pierd din lipsă de interes, strategie și finanțare.  

(foto: academia-uta.ro)

Recomandările redacției