După lungi șiruri de mandate, timp în care numărul angajaților s-a tot îngroșat, președintele Senatului ia primele măsuri. Ilie Bolojan a trebuit să vină de la Oradea pentru a sesiza, și a face ceva în acest sens, îmbuibala pe bani publici care se petrece în Senatul României.
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, reduce personalul și eficientizează instituția, ducând la îmbunătățirea procesului legislativ, tăierea de cheltuieli cu flota de mașini și combustibil și „eliminarea sinecurilor”.
Liberalul susține reducerea numărului de angajați de la Senat de la 796 la 618. „Am constatat în aceste zile de când sunt președinte al Senatului, câteva acumulări negative care nu pot fi contestate. La Senat, în loc ca persoanele care sunt pe cabinetele demnitarilor să vină cu aceștia și să plece cu aceștia, așa cum este practica în toată administrația publică, a fost posibilă angajarea directă pe durată nedeterminată”, a anunțat Ilie Bolojan. Practic, senatorii au venit după ei cu tot felul de „consilieri“ și „secretare“, care au rămas în Senat chiar dacă politicienii nu au mai prins un mandat.
El a precizat că „de-a lungul ciclurilor electorale au fost angajări peste angajări”, ceea ce a dus la situații în care „o persoană care ocupă o funcție de conducere, de exemplu în Senat, nu își poate aduce niciun colaborator, ci găsește niște oameni aduși de ceilalți ocupanți în ciclurile anterioare a căror pregătire poate fi discutabilă. Trebuie să urmăm legea normalității: vii cu un demnitar, pleci cu un demnitar, pentru ca acesta să dea randament, să-și selecteze o echipă de profesioniști care rezonează cu preocupările lui și să justifice postul pe care îl ocupă. El a spus că este în mai multe locuri „personal supradimensionat”.
Cei aproape 200 de angajați ai Senatului sunt așteptați să își găsească un loc de muncă în mediul privat
Reducerea a 200 de posturi s-ar face „în grabă” şi fără consultarea reprezentanţilor salariaţilor.
În schimb, sindicaliştii afirmă că această reorganizare este „extrem de îngrijorătoare şi nebenefică”: „Sindicatul Funcţionarilor Publici Parlamentari, Sindicatul Personalului Contractual şi Sindicatul Şoferilor din Senatul României îşi exprimă ferm dezacordul faţă de măsurile propuse de preşedintele Senatului”.