Anul 2018 se apropie de sfârșit cu pași mărunți, iar Primăria Municipiului Arad nu stă degeaba și calculează noi impozite pentru anul viitor. Dacă pentru marea majoritate a locuitorilor, impozitele și taxele locale pentru anul 2019 se propun la același nivel ca și în anul 2018, pentru cetățenii cu clădirile și terenurile neîngrijite situate în intravilanul municipiului Arad se anunță majorări enorme.

Astfel, conform datelor Primăriei, impozitul pe clădirile neîngrijite situate în intravilan se majorează astfel:

– cu 100% , pentru clădirile cu un punctaj procentual între 25,1%-30%;

– cu 200% , pentru clădirile cu un punctaj procentual între 30,01%-40%;

– cu 300% , pentru clădirile cu un punctaj procentual între 40,01%-50%;

– cu 400% , pentru clădirile cu un punctaj procentual între 50,01%-70%;

– cu 500% , pentru clădirile cu un punctaj procentual mai mare de 70,01%.

Totodată, proprietarii de terenuri intravilane vor trebui să scoată sume uriașe de bani din portofel, întrucât impozitul pentru astfel de terenuri neîngrijite se majorează cu 250%. Aceste modificări au fost făcute în condițiile Hotărârii de Consiliu al municipiului Arad nr.235/2017 cu privire la aprobarea Regulamentului privind stabilirea condițiilor de majorare a impozitului pentru clădirile/terenurile neîngrijite și terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutivi de pe raza municipiului Arad.

Arădenii nu bagă în seamă somațiile primite de la Primărie

Atfel, proprietarii în cauză au la dispoziție mai puțin de trei luni pentru a face demersurile necesare evitării supraimpozitării. În acest sens ei trebuie să facă dovada faptului că au demarat începerea lucrărilor de construire, renovare sau demolare a clădirilor aflate într-un stadiu avansat de degradare, repectiv că au început amenajarea terenurilor neîngrijite. Anul acesta au fost făcute evaluări, s-a făcut documentația, iar comisia de specialitate constituită în scopul inventarierii clădirilor şi terenurilor neîngrijite, a emis până la data de 15 mai 2018, aproximativ 16.000 de somaţii. Prin intermediul acestora, proprietarilor li se recomandă să facă demersurile necesare în vederea reabilitării clădirilor. Dar cum arădenii nu au ținut cont de aceste somații, s-a recurs la somaţia publică a proprietarilor care nu au fost găsiţi la domiciliile fiscale. Prima somaţie publică cuprinde o listă cu 43 de nume.

Totodată, pe toată durata lunilor octombrie şi noiembrie în municipiul Arad se desfăşoară cea de a II-a etapă de verificare a proprietarilor somaţi pentru a se vedea dacă aceştia au făcut demersuri necesare în vederea reabilitării.

Recomandările redacției