15 mii de cabinete stomatologice mici, cu unul sau doi medici, riscă să se desființeze. O nouă serie de norme îi obligă pe dentiști să aibă diplome în igiena orală pentru a face o extracție sau chiar un detartraj. Pe lângă specializările suplimentare pentru medici, în cabinete trebuie să fie mai mulți specialiști, pentru diverse intervenții.
Colegiul Medicilor Stomatologi, care a adoptat noile norme, nu a transmis până acum un punct de vedere.
Stomatologii spun că vor fi nevoiți să își închidă cabinetele. O petiție depusă la Ministerul Sănătății cere anularea deciziilor luate de Colegiul Medicilor Stomatologi.
Alexandru Rafila susține că Ministerul nu a fost consultat atunci când au fost făcute noile reguli. Constantin Melinte, medic stomatolog specialist: Apar legi peste noapte. Nu suntem deloc consultați de acest Colegiu al Medicilor Stomatologi și întotdeauna iau hotărâri pe ascuns. Clinicile mari sunt avantajate de noua legislație, pentru că acolo sunt mai mulți specialiști, spun medicii.
Adrian Bistriceanu, medic stomatolog: Vor merge la toți specialiștii ăștia, vor avea drumuri de făcut în plus, vor avea costuri de plătit în plus. Un tratament la un medic generalist costa X lei, la un specialist va costa X lei înmulțit cu 3.
Primele cabinete care se vor desființa vor fi cele oricum prea puține, din comune sau din orașele mici. În mediul rural sunt doar 14,5% dintre cabinetele stomatologice înregistrate la nivelul întregii țări, arată un raport al Institutului Național de Statistică.
Conform aceluiași raport, 80% dintre români au probleme de sănătate orală și doar 17% fac controale preventive.
Sursa digi 24
Nu vor concurență .Vor că toți să meargă numai la ei.