Bilanțul de activitate al Direcției de Asistență Socială (DAS) Arad pe anul trecut a fost prezentat, astăzi, într-o conferiță de presă, de către directorul instituției, Oana Pârvulescu.
Astfel, pe parcursul anului 2022 au fost realizate o serie de evenimente și acțiuni, astfel:
Diseminarea rezultatelor proiectului „A Mental Trainer to Empower Your Super Ability”, proiect finanțat prin Programului Erasmus+, număr proiect 2020-1-RO01-KA202-079780. Prin implementarea și rezultatele obținute, proiectul și-a propus să sprijine persoanele cu dizabilități și să faciliteze incluziunea acestora în domeniul sportului și al activității fizice prin introducerea unui model de competențe pentru o nouă calificare, cea de „antrenor mental pentru sportivii cu dizabilități”. Instrumentele elaborate în cadrul proiectului sunt disponibile publicului larg pe site-ul proiectului www.mental-trainer.eu
Obiectivele proiectului DAS pot fi rezumate după cum urmează:
– Creșterea gradului de conștientizare cu privire la incluziunea persoanelor cu dizabilități în domeniul sportului
– Elaborarea unei metodologii pentru consolidarea gradului de ocupare și incluziune în domeniu sportului și activităților fizice
– Dobândirea de noi competențe în cadrul unei noi calificări, cea de antrenor mental pentru sportivii cu dizabilități
– Îmbunătățirea performanțelor sportivilor cu dizabilități și creșterea stimei de sine
Promovarea voluntariatului în cadrul Direcției de Asistență Socială Arad. In acest sens instituția noastra își manifestă disponibilitatea de a colabora cu voluntari în temeiul art. 9 din Legea nr.78 din 24 iunie 2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România pentru următoarele servicii:
– Centrul de îngrijire pentru persoane vârstnice Arad
– Complex Curcubeu
Direcția de Asistență Socială Arad oferă din luna mai servicii stomatologice gratuite pentru beneficiarii serviciilor de asistență socială: parinții/familia extinsă a copiilor beneficiari în cadrul Complexului ”Curcubeu”, pensionari beneficiari ai pensiei minime garantate, persoane fără venituri sau cu venituri reduse, beneficiari ai venitului minim garantat, ai alocației pentru susținere a familiei si persoane fără adăpost.
A fost reluat și evenimentul Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
Specialiști din cadrul Direcției de Asistență Socială au participat la intâlnirea anuală AMR – Corpul profesional al specialiștilor în servicii sociale, unde s-au discutat propunerile de modificare a Legii 292/2011 privind asistența socială.
Dintre activitățile desfășurate în 2022 în cadrul diferitelor departamente DAS menționăm:
La Serviciul Autoritate Tutelară: Activitatea serviciului se desfăşoară pe două paliere, respectiv consilierea care se realizează la sediul serviciului şi verificarea în teren a condiţiilor de locuit. În registrul de evidență a corespondenței Serviciului Autoritate tutelară au fost înregistrate în anul 2022 un număr de 1168 solicitări.
La Serviciul Prestații Sociale: numărul maxim de dosare aprobate pe lună pentru asistenții sociali a fost 493, numărul maxim de dosare aprobate pe lună pentru îndemnizații pentru persoanele cu handicap a fost 1230. De asemenea, în 2022 au fost emise în total 1999 îndemnizații/ stimulente creștere copii, 1396 alocații de stat, 2464 ajutoare pentru încălzire și au fost realizate în total 8383 anchete sociale.
La Serviciul Protecția Copilului și Familie, printre altele, au fost efectuate 643 anchete sociale pentru copiii încadraţi în grad de handicap, 285 anchete sociale pentru orientare şcolară, au fost înregistrate aflate 347 familii în evidenţa SPAS cu părinţii plecaţi în străinătate, 60 de intervenții în cazurile de violenţă domestică, a echipei mobile din cadrul DAS Arad. De asemenea, s-au efectuat 290 ore de campanie pentru prevenirea fumatului, a consumului de alcool, droguri și a substanțelor etnobotanice, 4003 ore de campanie pentru un stil de viață sănătos – nutriție sănătoasă, importanța odihnei, mișcare și sănătate etc.
La Adăpostul de Noapte: În total, 162 persoane au beneficiat de serviciile de acolo, dintre care 67 fiind de origine din municipiu. Au fost efectuate 49 anchete sociale, 77 ședințe de consiliere, s-a acordat asistență în obținerea actelor personale pentru 22 cazuri, s-au oferit 3476 porții de hrană și s-a reușit încadrarea în câmpul muncii pentru 2 cazuri.
Centrul de îngrijire persoane vârstnice: Capacitatea centrului este de 150 de paturi iar numărul mediu de beneficiari în anul 2022 a fost de 114. Centrul de Ingrijire pentru Persoane Vârstnice Arad acordă, la nivel local, servicii de îngrijire în regim rezidenţial persoanelor aflate într-un grad de dependenţă parțială sau totală şi care nu-şi pot desfăşura singure activităţile curente ale vieţii zilnice în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii.
FOTO: https://www.wall-street.ro/