De când a început sezonul virozelor, vânzările de pastile de supt pentru gât au explodat. O asociaţie de protecţie a consumatorilor a analizat toate aceste drajeuri de pe piaţă şi a constatat că aproape toate conţin E-uri şi cantităţi mari de zahăr. Aşa se face că mulţi ajung să ia pastilele ca „pe bomboane”.

Pastilele de supt conţin până la 6 E-uri, iar pe aproape 70% din etichete nu este menţionată cantitatea de zahăr, conform unui studiu realizat de InfoCons pe 31 de produse.

„Tot zahărul, toţi aditivii, coloranţii sunt adjuvanţi pentru a da: culoare, textură, gust, să fie dulce, să nu fie amar. Discutăm despre cumulul lor. Orice produs, într-o cantitate e medicament, în alta cantitate e aliment şi în alta e otravă. Găsim 6 e-uri într-un astfel de produs, 7 e-uri într-o pâine, 6-7 e-uri într-o margarină, 11-12 e-uri într-un salam şi la sfârşitul zilei ne trezim cu 100 de e-uri”, Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

În plus, în urma testelor, s-a constatat că o singură pastilă poate conţine chiar şi 1,5 grame de zahăr. Şi asta în condiţiile în care cantitatea zilnică recomandată de OMS este de 25g. Luate fără îndrumarea medicului, pacienţii care suferă de diabet ar putea avea probleme.

Specialiștii ne sfătuiesc să nu apelăm la automedicație

„Trebuie să ştim că orice gram de zahăr aducem în corp se adaugă alimentaţiei noastre care deja conţine o cantitate de zaharuri, mai ales zaharuri simple. Trebuie să avem grijă să nu mâncăm pastilele pentru gât ca pe bomboane, ci în dozele prescrise şi doar când avem nevoie”, avertizează un  nutritionist.

Pastilele se iau de la farmacie fără prescripţie medicală. Oamenii recunosc că nu prea se gândesc la ce conţin aceste drajeuri, ci la efectul lor

Recomandarea specialiştilor este ca înainte de a lua orice tip de pastilă, să citiţi eticheta şi prospectul.

 În plus, dacă le aveţi în casă de câteva luni, ar fi bine să aruncaţi o privire şi pe termenul de expirare.

Recomandările redacției