Campania de informare privind cele mai bune practici de utilizare a produselor biocide decembrie 2024
Scopul campaniei este de a crește gradul de conștientizare, informare și responsabilizare a populației cu privire la importanța utilizării corecte a produselor biocide.
Produsele biocide conțin una sau mai multe substanțe active, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă și să prevină acțiunea sau să exercite un alt efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice.
Produsele biocide sunt utilizate pentru controlul organismelor dăunătoare sănătății umane, sănătății animale și mediului sau a organismelor care provoacă daune activităților umane. Aceste organisme includ dăunători (de exemplu, insecte, șobolani sau șoareci) și microorganisme (de exemplu, bacterii, virusuri, mucegaiuri).
Produsele biocide includ, printre altele:
-
insecticide (cu excepția celor utilizate în scopuri de protecție a plantelor care sunt reglementate de Regulamentul (UE) nr. 1107/2009),
-
repelente pentru insecte,
-
dezinfectanți,
-
conservanți pentru materiale precum lemnul, materialele plastice și fibrele,
-
vopsele antivegetative pentru protecția corpurilor de nave.
Produsele biocide joacă un rol important în viața de zi cu zi a cetățenilor, ajutând la protejarea împotriva:
– bolilor transmise de vectori (de exemplu, malaria, Boala Lyme (borelioza), Febra West Nile)
– bolilor transmise prin apă (de exemplu, holeră, diaree, hepatita A, febra tifoidă, dizenteria)
– infecțiilor dobândite în spital (de exemplu MRSA).
De asemenea, sunt utilizate pe scară largă în diverse materiale precum materialele plastice, vopselele, textilele, lemnul etc, pentru a le proteja împotriva deteriorării.
Cu toate acestea, oamenii, animalele și mediul se pot expune la riscuri din cauza proprietăților intrinseci și a modalităților greşite de utilizare a produselor biocide. Utilizarea excesivă și necontrolată a biocidelor poate avea un impact semnificativ, atât asupra mediului, a sănătății umane, cât și din punct de vedere economic.
Pentru a controla riscurile şi a asigura eficacitatea produselor biocide este important să urmăm cu exactitate instrucțiunile de pe ambalaj și să folosim doar cantitățile recomandate de producător. Utilizarea unor doze mai mici decât cele indicate în instrucţiuni nu asigură distrugerea sau controlul (micro)organismului vizat şi în timp determină creşterea rezistenţei acestuia. Doze în exces determină creşterea expunerii la substanţe periculoase a omului, a animalelor si a mediului, cu riscuri de accidente sau îmbolnăviri. Există dovezi științifice că utilizarea greșită a biocidelor poate contribui la apariția unor tulpini de bacterii rezistente nu doar la biocide, ci și la antibiotice.
Respectarea unor reguli de bază în ceea ce privește produsele utilizate pentru igiena personală și pentru dezinfecția mediului înconjurător este suficientă. Trebuie să fim atenți la cantitățile pe care le utilizăm și să urmăm cu strictețe instrucțiunile de utilizare, din respect pentru sănătatea noastră și pentru mediul înconjurător.
În România, utilizarea produselor biocide este reglementată prin Normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației, aprobate prin Ordinul nr. 119 din 4 februarie 2014 si prin Normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în unitățile sanitare publice și private prin Ordinul nr. 1761 din 3 septembrie 2021.
DIRECTOR EXECUTIV DSP Arad,
DR. IRIMIE CECILIA GABRIELA