Zece elevi de clasa a XI-a și un profesor de specialitate, prof. Ștefan Ziegler-Groza, de la Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” Arad au participat în perioada 13 mai – 1 iunie  2024 la o mobilitate de formare profesională de 3 săptămâni la centrul de formare și calificare Vitalis Betreuungsgesellschaft für Modellprojekte din Schkeuditz (zona Leipzig), Germania.

Grupul de elevi de la calificarea Tehnician operator tehnică de calcul a efectuat practica în workshop-urile germane unde aceștia au învățat să pună în practică ceea ce studiază la orele de specialitate din țară.

„Astfel, elevii și-au făcut o idee despre ce înseamnă pregătirea și practica în Germania, dar și despre modul în care pregătirea profesională poate fi un atu în carieră, nu doar pe piața muncii din România. Certificatele obținute, Europass Mobility și cel de participare la stagiul de formare, reprezintă un punct forte pentru viitorul lor profesional. Aceste stagii de practică profesională le oferă elevilor șansa unei formări profesionale, de calitate, în care își dezvoltă competențele profesionale” ne relatează coordonatoarea proiectului, prof. Aurelia Dărău, director al liceului.

Acesta este al doilea flux al proiectului Erasmus+ 2022-1-RO01-KA122-000073189, cu titlul „Competențe digitale pentru profesioniștii viitorului”, proiect finanţat cu fonduri de la Uniunea Europeană, care are un buget de aproximativ 59000 Euro.

Elevii au beneficiat pe lângă formarea profesională în centrul de pregătire german și de diferite activități culturale, pentru a înţelege mai bine cultura și istoria țării în care și-au desfășură stagiul de pregătire. În perioada vizitei de monitorizare, însoțiți de  director, prof. Aurelia Dărău, în calitate de monitor, aceștia au vizitat obiectivele culturale din oraşele Leipzig (Monumentul Bătăliei Națiunilor – cel mai mare monument din Europa, Piața centrală Markt cu primăria veche, grădina zoologică și alte muzee din oraș) și Dresda (Biserica Frauenkirche, Palatul Zwinger, Muzeul Principilor Electori de Saxonia cu arme și bijuterii, Opera).

Un obiectiv major a fost vizita practică la fabrica constructoare de mașini a concernului BMW, unde participanți au observat fluxul tehnologic de construcție al autovehiculelor electrice BMW. O experiență asemănătoare au avut participanții și la centrul ICE Werk Leipzig, unde au putut observa modul de depanare și reparare al trenurilor rapide ICE ale corporației germane Deutsche Bahn AG.

Acest flux este ultimul din cadrul acestui proiect Erasmus+, care s-a desfășurat pe o durată 2 ani şcolari (2022-2023 şi 2023-2024), dar începând cu anul școlar 2024-2025, liceul beneficiază de acreditare Erasmus+ VET, ceea ce va permite unui număr mult mai mare de elevi și profesori să participe la mobilități de formare profesională, în următorii 4 ani școlari.

 

Recomandările redacției