Medicii din cadrul secțiilor de Hemodializă, Nefrologie și Urologie au susținut în cursul zilei de astăzi o conferință de presă prilejuită de Ziua Mondială a Rinichiului. În cadrul „ședinței de lucru privind bolile și suferința rinichiului”, au fost abordate diverse teme de specialitate, printre care se numără incidența bolii de rinichi, programele de supleere a funcției renale, transplantul renal și noile tehnologii de vârf. Am mai aflat de la coordonatorul secției de hemodializă, medic primar nefrologie dr. Iancu Viorel Pîtea, că incidența afecțiunilor renale este de 10% în județul Arad. „Incidența bolii cronice de rinichi în județul Arad este de aproximativ 10% ceea ce reprezintă o cifră foarte mare. Numărul pacienților din Arad care urmează proceduri de epurare a funcției renale este de 250. Aparatura pe care o deținem în prezent ne este de un real folos în exercitarea actului medical, iar pe parcursul acestui an vom primi încă trei aparate pentru dializă care practic, vor completa necesarul compartimentului”, a spus dr. Viorel Pîtea, medic coordonator Stație Hemodializă.

La Stația de Hemodializă s-au cumpărat două aparate de dializă, o stație de osmoză și două fotolii cu patru respectiv trei motoare în valoare de aproximativ 270.000 de lei. Anul acesta, cu bani alocați din bugetul municipiului, se vor mai achiziționa încă trei aparate de dializă, care vor completa necesarul secției.

Îmi doresc ca în perioada următoare Aradul să devină un furnizor de servicii medicale, pentru că investim în aparatură, în condițiile spitalicești și în calitatea personalului medical. Anul trecut, am cumpărat, împreună cu primăria, în medie câte un aparat medical nou în fiecare săptămână. Avem proiecte pentru construirea a două spitale noi și modernizarea celor mai critice secții. Iar în ce privește perfecționarea personalului, derulăm un proiect din finanțare europeană, în valoare de trei milioane de euro. Partenerii

Consiliului Județean Arad în modernizarea Spitalului sunt Primăria Municipiului, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, Direcția Județeană de Sănătate Publică și, evident, managementul și angajații Spitalului”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Directorul Medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad dr. Mircea Onel a explicat că anual au loc discuții referitoare la aparatura ce trebuie achiziționată: La fiecare început de an, împreună cu dna manager ec. Carmen Lucuța, discutăm cu medicii șefi de secție pentru a afla care sunt necesitățile în ceea ce privește aparatura medicală. Mă bucur să vă anunț că anul acesta, prin fonduri provenite de la Primăria Municipiului Arad vom completa dotarea Stației de Hemodializă pentru ca pacienții să beneficieze de toate condițiile necesare investigării și tratării bolii cronice a rinichiului”.

Recomandările redacției