Veteranii de război beneficiază de indemnizație și de sporul lunar, proporțional cu timpul cât au luptat în război și de rentă, în cazul în care au fost decorați.

Conform Casei Județene de Pensii Arad un număr de 296 de cetățeni beneficiază, la ora actuală, de pensie de veteran în județul Arad, dintre care 122 se află  în municipiul Arad

Este considerat veteran de război, persoana care a participat la primul sau al doilea război mondial în armata romana și s-a aflat într-una din situațiile prevazute în art.

1 și 2 din Legea nr. 44/1994 și care dovedește cu acte eliberate de Ministerul Apărării Naționale calitatea de veteran de război.

Conform legii, calitatea de veteran de război se stabilește de către Ministerul Apărării Naționale, pe baza datelor din livretul militar sau pe bază de acte oficiale eliberate de către organele stabilite de acest minister.

 

Atunci când, din diferite motive, cei îndreptățiți nu poseda livret militar ori nu li se poate elibera dovada necesară datorită inexistenței sau distrugerii arhivelor, confirmată în scris, calitatea de veteran de război se va determina de către comisiile de reconstituire, cu martori, în condițiile prevăzute de lege și de metodologia stabilită, în acest scop, de Ministerul Apărării Naționale.

 

Indemnizația pentru veterani în 2024

Veteranii de război pot primi o indemnizație al cărei cuantum reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăși două salarii de bază minime brute pe țară, garantate în plată.

 

Cuantumul indemnizației se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie.

 

În 2023, indemnizația pentru veteranii de război a ajuns la 3.500 de lei, echivalentul a 50% din salariul mediu. Potrivit Ordonanței de urgență nr. 115 din 14 noiembrie 2023, indemnizațiile cresc cu 13,8%.

 

„Articolul XI

 

(1) Începând cu anul 2024 se majorează cu 13,8% nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023:

 

  1. a) indemnizațiile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. b) drepturile prevăzute de Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. c) drepturile prevăzute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. d) drepturile prevăzute de Legea nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările și completările ulterioare;

 

 

  1. e) indemnizațiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

 

  1. f) indemnizațiile prevăzute de Legea nr. 309/2002 privind recunoașterea și acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, cu modificările și completările ulterioare.”

 

 

 

Documente necesare pentru solicitarea indemnizației

Pentru acordarea drepturilor cuvenite veteranilor de război, solicitantul trebuie să depună un dosar care să conțină:

 

Cerere pentru acordarea indemnizației de veteran de război;

Act identitate original și copie;

Adeverință eliberată de ANVR;

Certificatul eliberat de U.M. 02405 Pitești (sau livret militar);

Acte de stare civilă;

Talon pensie.

Pentru obținerea drepturilor cuvenite în calitate de văduvă de veteran de război, este nevoie de:

 

Cerere pentru acordarea indemnizației de văduvă de veteran de război

Dovadă că soțul avea calitatea de veteran de război la data decesului

Legitimația veteranului de război decedat

Talonul de pensie al veteranului (indemnizație)

Talonul de pensie al văduvei

Certificatul de deces al veteranului

Certificat de naștere

Certificat de căsătorie

Act de identitate

Declarație pe proprie răspundere a văduvei, ca nu s-a recăsătorit.

 

Recomandările redacției