Avem șomaj redus, dar și forță de muncă puțină. Pe piața muncii s-a întors roata în ultimii doi ani, poate chiar în mai bine de doi ani, comparativ cu trecutul ceva mai îndepărtat. Dacă în anii 2016, 2017, numărul angajaților din industrie creștea, acum, efectivul celor din companii industriale scade acum. Iar patronii de firme, fie acestea mai mici, ori fie mari – găsesc tot mai greu oameni dispuși să lucreze la normă, în condițiile salarizării din țară. Dacă ne gândim puțin în viitorul apropiat am putea lua în calcul o altă turnură pe piața muncii. Epidemia cu coronavirus a afectat deja economic mai multe țări, iar diaspora se întoarce acasă. Mulți români muncesc peste graniță, în țări precum Italia, Franța, Spania, Germania sau Austria.  

Revenind la situația de pe meleagurile noastre, datele oficiale oferite de reprezentanții Direcției Județene de Statistică Arad arată că, numărul angajaților din industrie a scăzut mult la nivelul județului. De la un an la altul, efectivul salariaților din companii industriale și firme de construcții a scăzut cu peste 1.500. Datele statistice oficiale se referă la perioada noiembrie 2018 – început de decembrie 2019. Este practic primul an după o lungă perioadă, cu o scădere marcantă a numărului de angajații din companii industriale, domeniul cel mai înfloritor timp de ani de zile.

Așadar, dacă în 2018, spre finalul anului, efectivul salariaților din industrie și construcții, la nivelul județului era de 68.415 persoane, la finele anului trecut a ajuns la 66.905 persoane. În consecințință vorbim de o scădere a numărului de salariați din aceste două domenii, de aproximativ 1.500 de persoane. Cu alte cuvinte, industria arădeană a pierdut din angajați. Oamenii recunosc că nu vor să muncească pentru salarizarea oferită în firmele din județ și municipiu. Se plâng nu doar că sunt plătiți prost, ci și că în firme, condițiile de muncă nu sunt tocmai bune.

Tot potrivit reprezentanților Direcției Județene de Statistică, producția industrială realizată în perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2019 a înregistrat o scădere de 0,8%, comparativ cu  perioada corespunzătoare din anul precedent. Lipsa forței de muncă se resimte deci din punct de vedere economic. Mulți români au preferat să plece în toți ultimii ani, la muncă peste graniță, unde lucrează fie tot în industrie, în construcții, în agricultură și în alte domenii.

Cât privește domeniul serviciilor la nivelul județului – un sector extrem de vast, întrucât cuprinde mai multe activități, numărul angajaților a fost și este în creștere. În noiembrie 2019, efectivul angajaților din servicii, la nivelul județului nostru a fost de 67.329 persoane, față de 64.607 persoane, în noiembrie 2018. Am putea spune că unii dintre cei care au lucrat în industrie s-au reorientat pentru a lucra în diferite firme din sectorul serviciilor.

Cei mai puțini arădeni lucrează în agricultură.

În județ și în municipiu, unele firme au apelat deja la forța de muncă din țări cu nivel de trai mai scăzut. Mai scăzut decât al României, desigur.

În total, efectivul salariaților comunicat de DJS Arad este de peste 138.000 de persoane.

Recomandările redacției