S-a tot vorbit, în ultima vreme în spațiul public, despre introducerea rețelei de gaz în orașul Lipova. Au fost unele ”surse” care informau publicul despre faptul că orașul a pierdut startul în fața altor localități mai mici, aflate în apropierea Lipovei.

Am vrut să aflăm exact cum stau lucrurile chiar de la edilul localității Fabius Florin Pera.

”Au apărut în spațiul public tot felul de informații eronate. Toate localitățile de pe lângă noi vor avea gaz datorită Lipovei. Orașul nostru este stațiune de interes local și acesta este motivul pentru care avem prioritate în fața altor localități. De magistrală se ocupă TransGaz. Așadar având oportunitatea de a depune pe Anghel Saligny am profitat”, ne explică primarul Florin Pera.

Din păcate, în momentul în care specialiștii de la primărie au început să pregătească documentația s-a constatat că în Lipova nu exista un nomenclator stradal, străzi intabulate, ”ridicări Topo” sau ”studii geo”.

Se pare că, Lipova nu a avut niciodată un nomenclator stradal și niciun primar, de până acum,  nu a fost interesat să facă astfel de lucruri.

”În momentul în care am pregătit documentația am constatat că nu avem nomenclator stradal, n- am avut niciodată, am făcut nomenclator, am constat că nu avem străzi intabulate, am făcut-o și pe asta, nu am avut nici ridicări topo. Acum am finalizat aproape toate lucrările, suntem la studiu de fezabilitate și suntem aproape de a obținerea vizei. Am fost de asemenea informați de către proiectant că nu avem studile geo.

Acum avem documentele. 144 milioane de lei costă lucrarea. Nu poate fi finalizată în aceeași perioadă cum ar fi o lucrare care costă 10 milioane, cum este cazul localităților mai mici ( n.r. menționate că ar fi înaintea Lipovei, în procesul de introducere a gazului). Dar gazul va ajunge în Lipova”, ne spune Florin Pera.

Cu toți acești timpi de așteptare, acum proiectul se află la nivelul studiului de fezabilitate și se așteaptă obținerea avizelor necesare.

De asemenea, într-o informare de la firma care se ocupă de  magistrala de gaz se explică foarte clar care este situația actuală, în cadrul proiectului de introducere a rețelei de gaze în Lipova și când vor începe efectiv lucrările în zonă.

”Soluția de alimentare cu gaze naturale care constă în racordarea la o nouă conductă Vladimirescu – Lipova, în lungime de aproximativ 25 km, PN 40, a  unui SRMP tipizat cu o capacitate tehnologică, care urmează a fi solicitată de către beneficiar, amplasat la limita de siguranță a conductei de transport în care se va face racordarea.

Racordarea se va face prin extinderea Sistemului de Transport Gaze Naturale existent pe direcția Avram Iancu – Arad, dimensionată astfel încât să asigure prin necesarul de gaze naturale al zonei Vladimirescu – Lipova.

Noua conductă de transport gaze naturale Vladimirescu – Lipova va fi interconectată la conducta de înaltă presiune Abrămuț – Arad II, DN 500, PN 40 bar și va alimenta pe lângă UAT Lipova și localitățile aflate pe traseul conductei și anume: Zăbrani, Păuliș și Șiștarovăț.

În prezent se lucrează la elaborarea Studiul de fezabilitate, care implică obținerea avizelor necesare emiterii Autorizației de construire, urmează apoi faza de Proiect Tehnic cu termen estimat de realizare Semestrul II – 2024.

Începerea lucrărilor de execuție este estimată în semestrul II 2025, după finalizarea procedurii de achiziție publică”, se precizează în informarea trimisă de către TransGaz .

  • Liviu Alexe spune:

    Povești de chefliu. În realitate, dezinteres și incompetență.

  • Pasculescu Danut spune:

    In primul rând aducerea gazului în Lipova,are importanță strategică. Am ridica nivelul de interes pentru viitorii investitori. Succes!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției