Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad organizează în perioada 17-24 mai 2019, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei, referitoare la hipertensiunea arterială. Hipertensiunea arterială reprezintă o provocare globală de sănătate, dată fiind prevalența ridicată și comorbiditatea cardiovasculară și renală asociată, fiind principalul factor de risc pentru deces şi dizabilitate la scară globală. În prezent HTA a atins dimensiuni epidemice. În România a fost derulat în anul 2016 studiul SEPHAR III, care a relevat o prevalenţă a hipertensiunii arteriale de 45,1% în rândul populaţiei adulte. Conform studiului, 80,9% dintre adulţii hipertensivi ştiau că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% au fost diagnosticaţi cu ocazia studiului. Aceasta înseamnă că aproximativ 1 din 5 români cu hipertensiune arterială nu este conștient de această condiție, fiind expus unor riscuri importante în ceea ce priveşte starea de sănătate, generate de lipsa unei îngrijiri adecvate, care să asigure controlul eficient al afecţiunii, atrage atenția Constantin Cătană, directorul DSP Arad.

România rămâne totuși în topul ţărilor cu risc cardiovascular ridicat, iar rezultatele SEPHAR III confirmă, încă o dată, că hipertensiunea arterială, alături de ceilalţi factori de risc cardiovascular reprezintă probleme majore la nivelul sănătăţii populaţionale.

Hipertensiunea arterială, factor de risc major pentru boala coronariană și AVC creează o presiune majoră asupra sistemului de sănătate.

În judeţul Arad incidența bolilor hipertensive a fost de 3.311 cazuri noi în 2018, cu 448 cazuri între 30-45 ani; 1.690 cazuri între 45-65 ani și 1.173 cazuri peste 65 ani, astfel încât la finalul anului 2018, prevalența bolilor hipertensive, era de 65.442 cazuri cu o creștere de 760 cazuri, comparativ cu anul 2017.

Recomandările redacției