România produce cea mai „curată” mâncare din UE, adică foloseşte cele mai puţine pesticide.
Producţia nu este însă suficientă şi, de aceea, importăm masiv din Olanda, Spania sau Italia. Legumele şi fructele din aceste state au fost tratate şi cu de 17 ori mai multe substanţe decât cele autohtone. Fermierii români cer bani de la stat pentru a-şi putea extinde culturile.
Legumicultor: Am fertilizat locul cu gunoi de grajd. Îngrăsămant natural, ne ajută şi solul. Nu este otrăvit ca în alte ţări. Folosim gunoi de grajd de la animalele pe care le avem.
Deşi potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite avem cea mai curată mâncare din Europa, nu reuşim să acoperim consumul intern. Aşa că importăm masiv. Avem deficit de peste 5 miliarde de euro pe toate principalele categorii de alimente şi băuturi. La legume, deficitul este de jumătate de miliard de euro.
Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Austria, ţări din care aducem legume, folosesc şi de 17 ori mai multe pesticide pe hectar decât noi. Lucru care ar putea să ne pună în pericol sănătatea.
Medic toxicolog: Sunt foarte multe pesticide, sunt diverse tipuri care combat dăunătorii plantelor. Foarte multe dintre ele au efecte nocive pentru că în general blochează anumite sisteme enzimatice la nivelul sistemului nervos central, de exemplu furadanul.
Cele mai mari cantităţi de pesticide se folosesc în Olanda, aproape 11 kilograme la hectar, apoi în Cipru, aproape 10 kilograme. În ţara noastra se aplică cea mai mică cantitate, nici 700 de grame.
Vlad Gheorghe, OIPA: Solul României are structura caracteristică şi foarte bună calitativă în care intervenţia prin aceste pesticide sau îngrăşăminte este infimă la noi. România detine astăzi din 9 bioregiuni care sunt in contextul internationbal al solurilor, România detine 5 soluri foarte fertile.
Acum, România are 4.000 de hectare de solarii pentru producţia de legume. Suprafaţa ar trebui să crească de opt ori pentru a satisface consumul intern, dar şi pentru a ieşi la export. Am putea să producem din martie până în noiembrie şi să reducem considerabil importurile. În sezonul rece, în supermarketuri găsim roşii doar din Olanda, Italia, Spania, Turcia sau Maroc.
Gheorghe Vlad, OIPA: România ar avea nevoie de 5 mii de hectare de sere care sa funcţioneze continuu. Raportat la spaţii protejate, acestea care sunt azi undev ala 7 mii de hectare, ar trebui să avem undeva la 30 de mii de hectare. România ar face un export şi balanţa comercială ar fi pozitivă.
Legumicultor: Ar trebui să mărim suprafaţa pe care cultivăm. Dar ne este foarte greu. Nu prea suntem ajutaţi, subvenţionaţi de stat ca să putem mări producţia. La cultura de roşii o să primim ajutorul de minimis.
În prezent, există peste 1.000 de pesticide care sunt folosite în întreaga lume pentru a creşte producţia de alimente.
Sursa Observator.ro