Înscrierea copiilor în clasele pregătitoare începe de luni. Asta cel puțin teoretic, deoarece unul dintre criteriile de înscriere presupune evaluarea psihosomatică a unora dintre copii, care se realizează de către personalul Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Arad (CJRAE).

Activitatea CJRAE va fi însă întreruptă luni, între orele 10 și 12, în semn de protest, astfel că și evaluările psihosomatice cad. „Mi s-a adus la cunoștință, în scris, de către reprezentanții sindicali, că luni, timp de două ore, angajații se află în grevă de avertisment. Este o mișcare a sindicatului, care nu știu dacă va fi una singulară sau vor mai urma și alte forme de protest“, ne-a declarat Ovidiu Toderici, directorul CJRAE.

Aproape 60 de angajați în grevă

În cazul logopezilor și consilierilor școlari care lucrează la CJRAE, Ministerul Educației intenționează să facă încă o dată economii, lăsându-i fără sporul de 15% din salariu, care se acordă persoanelor care activează în învățământul special. Asta, în condițiile în care au fost „săriți” și de la plata sporului de 10%, acordat cadrelor didactice pentru suprasolicitare neuropsihică, pe motiv că… nu ar fi cadre didactice.

În aceste condiții, 59 de consilieri și logopezi, din totalul celor 69 care lucrează la CJRAE, vor participa la acțiunea de protest organizată de sindicat. „Am decis să oprim activitatea în semn de protest, timp de două ore. Angajatorul a fost informat, Inspectoratul a fost informat. Suntem hotărâți să luptăm pentru drepturile noastre. Demersul nostru nu este îndreptat împotriva părinților sau al elevilor, este un demers împotriva abuzului, al incompetenței și demagogiei Ministerului Educației Naționale. Nu ne mai lăsăm călcați în picioare. Dacă până acum, bunul simț și etica profesională au fost interpretate ca o invitație la bătaia de joc a unor guvernanți vremelnici am decis să demascăm minciuna legată de așa zisele măriri salariale și nepăsarea celor care umilesc profesorii. Prin intermediul CJRAE, se desfășoară o activitate didactică complexă, care ține de sfera învățământului special cât și evaluarea psihosomatică a preșcolarilor, motivul pentru care angajații acestei insituții se simt îndreptățiți să își apere cu demnitate drepturile”, ne-a declarat Amalia Moroc, liderul de sindicat din cadrul CJRAE.

Cu toate că există Legea-cadru nr.153/2017, apărută cu mai bine de un an în urmă, această lege nu este aplicată în totalitate sau este aplicată eronat, aducând prejudicii angajaților din sistemul educațional. „Aplicarea discriminatorie a sporului de suprasolicitare neuropsihică, de 10% din salariul de bază, începând cu data de 1 decembrie 2018, astfel încât personalul didactic de conducere, îndrumare și control, personalul inspectoratelor școlare județene, personalul didactic auxiliar din învățământul preuniversitar și personalul angajat la C.J.R.A.E., nu beneficiază de acest drept salarial. Nemulțumirea mai constă în salarizarea necorespunzătoare a funcției didactice auxiliare de contabil șef I S pentru unitățile de învățământ gradul II din învățământul special și cele ale Centrului Județean de Resurse și Asistenăț Educațională, respectiv faptul că salariile personalului didactic auxiliar cu funcții de conducere nu au fost mărite cu 20%, ci dimpotrivă, au fost diminuate începând cu 01.09.2018, cu 300 lei,potrivit HG 598/2018, susține și Dănuț Ieneșescu, liderul Sindicatului Democratic din Învățământ Arad.

ISJ: „Situația este sub control“

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Arad susțin că situația este sub control și că nu sunt motive de îngrijorare pentru părinții care trebuie să își înscrie copiii. Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), în perioada 26 februarie- 20 martie 2019, atât la sediul CJRAE, cât şi în unităţi de învăţământ din municipiu şi judeţ. Perioada de testare este destul de lungă, astfel încât greva nu va afecta prea mult procesul de înscriere al copiilor“, ne-a declarat Laura Nădăban, purtătoarea de cuvânt a ISJ.

Recomandările redacției