Anul trecut a fost sub semnul insolvenţei pentru sute de firme, chiar dacă statisticile arată că economia şi-a revenit după anii de criză. Zeci de fir­me au fost lovite de faliment în cursul anului trecut, în timp ce alte sute figurează la Re­gistrul Comerţului ca fiind suspendate sau dizolvate. Fie că insolvenţele au fost cau­zate de lipsa de lichidităţi, fie patronii de firme le-au ales ca procedură legală de reorganizare, numărul societăţilor intrate în insolvenţă este mare.
Datele statistice de la Oficiul pentru Registrul Comerţului (ONRC) arată că situaţia economică locală nu este tocmai bună. Cu toate acestea, numărul afacerilor soldate cu eşecuri nu este atât de mare ca în anii trecuţi, îndeosebi în perioada crizei. În prezent, domeniul industrial este cel mai prosper, companiile arădene fiind cei mai mari angajatori de pe piaţa muncii. În schimb, pentru multe dintre întreprinderile mici şi mijlocii, contextul economic nu este avantajos. Şi asta pentru că reţelele internaţionale – marile hypermarketuri şi magazine – au înăbuşit şansele de supravieţuire pentru mulţi dintre antreprenorii locali din comerţ.
Astfel, în perioada ianua- rie – noiembrie 2015, potrivit datelor oficiale date de Oficiul pentru Registrul Comerţului, un număr de 172 de societăţi arădene au intrat în insolvenţă. Trebuie subliniat că numărul falimentelor a scăzut foarte mult faţă de acum doi ani, când numărul firmelor care şi-au închis porţile a fost de ordinul sutelor. Mai exact, în 11 luni ale anului 2014, Aradul a pierdut prin faliment un număr de 469 de firme. Vorbim de o scădere cu 63 de procente. Şi în judeţul vecin, Timiş, numărul insolvenţelor de anul trecut a fost ridicat – 466, dar mai mic decât acum doi ani.
2015 – pentru unii faliment, pentru alţii noi afaceri
În ceea ce priveşte suspendările de activitate înregistrate la Registrul Comerţului, situaţia din 2015 este asemănătoare cu cea din 2014. Mai pre­- cis, ONRC a înregistrat 483 de suspendări de activitate în 11 luni ale anului trecut, faţă de 480 în aceeaşi perioadă a anu­l­ui 2014. Peste 500 de suspen­dări de activitate au fost înregistrate în Timiş anul trecut.
O creştere îngrijorător de mare s-a remarcat la procedurile de dizolvare. În 11 luni ale anului trecut s-au înregistrat 591 de dizolvări, faţă de 341 în aceeaşi perioadă de acum doi ani. Creşterea este cu 73 la sută. În Zona de Vest de altfel, numărul dizovărilor a fost mai mare decât acum doi ani.
ONRC a mai înregistrat şi 1.680 de radieri în cursul anului trecut, numărul fiind asemănător cu cel din 2014.
Sunt veşti bune la capitolul deschiderii de noi afaceri, numărul celor cu elan şi bani de investit fiind în creştere. În timp ce alţii şi-au încheiat socotelile cu domeniul economic, mulţi s-au decis că este oportun să îşi deschidă firme. Şi asta se reflectă în numărul dublu de înmatriculări de societăţi înregistrat în 2015, faţă de 2014. Astfel, în 11 luni ale anului 2015, în judeţul nostru s-au înregistrat 2.376 de înmatriculări de noi firme, comparativ cu doar 1.168 în 2014. Cele mai multe înmatriculări au fost de SRL – societăţi cu răspundere limitată, precum şi de PFA- persoane fizice autorizate.
Statisticile arată că în domeniul industrial şi al comerţului, cifra de afaceri a fost în creştere.

Recomandările redacției