După cum vă informam într-unul din numerele trecute ale ziarului nostru, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a inițiat o campanie de informare la nivel național privind punctele gastronomice locale, locuri în care se va comercializa produse și preparate specifice anumitor zone. Clienții vor avea parte de un meniu diferit de cel al restaurantelor, care va conține cel mult două ciorbe sau supe, cel mult două feluri principale și, eventual, cel mult două deserturi, toate specifice zonei în care au fost deschise. „Această campanie răspunde cerințelor crescute în țara noastră de organizare a unor unități de alimentație publică de tip familial care să ofere doritorilor produse și preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României în codițiile respectării unor norme și condiții de igienă, astfel încât alimentele să fie sigure și sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit”, declara Viorel Agud, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, imediat după declanșarea campaniei. Acesta mai susținea că metodele de preparare ale meniului trebuie să fie pe cât posibil tradiționale, respectându-se condițiile de igienă. „Cei care doresc să înființeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul asociație familială, persoană fizică autorizată sau societate comercială. Prima condiție, având în vedere că acest tip de activitate depășește cadrul consumului privat, este necesitatea obținerii documentului de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, în conformitate cu Ordinul nr. 111/2008 al ANSVSA. Acest document se obține de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, de unde se pot obține toate informațiile generale despre funcționarea acestor puncte gastronomice locale”, a ținut să precizeze Agud.
Programul întâlnirilor
Pentru promovarea punctelor gastronomice locale, DSVSA Arad organizează, începând de săptămâna viitoare, întâlniri cu potențialii beneficiari, membri ai grupurilor de acțiune locală. Astfel, pe 15 noiembrie va fi organizată o întâlnire la Primăria Pecica, unde sunt invitați membrii GAL Lunca Mureșului de Jos; pe 16 noiembrie la Socodor, pentru membrii GAL Microregiunea Văilor Crișurilor Alb și Negru; iar între 20 și 24 noiembrie la Consiliul Județean, când vor avea loc întâlniri cu autoritățile locale. De mențioant că toate întâlnirile vor începe la ora 12.
(L.Ș.)
Actualitate 18
Consumul de energie poate fi redus cu o treime prin măsuri de eficientizare
citește mai mult »