Având în vedere temperaturile scăzute, Direcția de Asis­tență Socială vine în sprijinul persoanelor fără adăpost și intensifică anchetele pe teren. Cei de la DAS formează echipe mixte cu agenții Poliției Locale Arad, în vederea identificării persoanelor fără adăpost și a îndrumării acestora către Adăpostul de Noapte, situat pe Calea 6 Vânători, la nr. 55. Capacitatea adăpostului de Noapte este de 50 de locuri, însă, atunci când situația o cere, se pot avea în vedere 80 de locuri sau chiar mai mult. „Dorim să venim în întâmpinarea persoanelor fără adăpost, astfel facem apel și la societatea civilă arădeană să sprijine demersurile instituțiilor implicate, iar dacă sesizează per­- soane aflate la nevoie, să ape­leze următoarele numere de telefon: 0257/214988 – Adăpostul de Noapte și 0257/939 – Poliția Locală”, a spus Oana Pârvulescu, director general al DAS Arad.
Pot beneficia de serviciile Adăpostului de Noapte persoane majore, lipsite temporar sau definitiv de posibilitatea asigurării unei locuințe. Pentru a accesa serviciile oferite în cadrul acestui adăpost, potențialii beneficiari au posibilitatea să se prezinte la sediul de pe Calea 6 Vânători, cu actul de identitate (C.I., C.I.P sau B.I.) și să completeze Cererea pentru acordarea de servicii sociale în cadrul Adăpostului de noapte. În cazul expirării termenului de valabilitate al actelor de identitate sau a lipsei acestora, beneficiarii de servicii au obligaţia de a colabora cu personalul angajat al Adăpostului de noap­te, pentru obţinerea actelor de identitate valabile.
Cei de la DAS au mai comunicat ziarului nostru că anual, în cursul sezonului rece, atunci când condițiile meteorologice impun acest lucru, Direcția de Asistență Socială, în colaborare cu Poliția Locală Arad și, ocazional, cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Co­- pilului Arad organizează acțiuni în teren, în vederea identificării și transportării la adăpost a persoanelor de pe raza municipiului Arad care nu dispun de unul. „În cadrul acestor acțiuni, sunt vizate locațiile cunoscute ca fiind frecventate de persoane fără adăpost, cum ar fi zona Gării CFR. zona Fortu- na, zona piețelor Avram Iancu și Catedralei, zona autogării Transdara, zona gării Aradul Nou, Podgoria, Micălaca Zona 300. Aceste acțiuni au ca scop atât informarea persoanelor fără adăpost cu privire la existența Adăpostului de noapte, cât și îndrumarea spre Adăpostul de noapte a celor care au fost de acord să beneficieze de acest serviciu social”, au adăugat reprezentanții DAS Arad.
Pentru a veni în întâmpinarea persoanelor fără adăpost, DAS face astfel, an de an, apel și la societatea civilă arădeană, pentru a sprijini demersurile instituțiilor implicate, mediatizând numerele de telefon ale Adăpostului de noapte și al Poliției Locale, care au fost, de altfel, menționate mai sus.
Tot ca urmare a unei solicitări de informații introduse de ziarul nostru și legate de fenomenul cerșetoriei în Arad, Poliția Locală ne comunică următoarele: „Direcția Generală Poliția Locală Arad, conform planului de ac­țiune, derulează zilnic acțiuni specifice sferei de compe­tențe ce guvernează bunul mers al activității instituției, în vederea menținerii sub control permanent a fenomenului cerșetoriei pe raza municipiului. Dovadă a implicării efective în acest sens stau și acțiunile noastre comune derulate în parteneriat cu Di­recția de Asistență Socială Arad, vizând identificarea în baza de date, îndepărtarea de pe străzile orașului și adăpostirea în centrele de zi și de noapte de pe raza municipiului a persoanelor care apelează la mila cetățenilor, cu preponderență în sezonul rece. În privința minorilor, competența aparține exclusiv DGASPC Arad”.

Recomandările redacției