Doru Miron este primarul ales al comunei Moneasa, iar de câteva zile și-a început activitatea. Deși este tânăr, nu este lipsit de experiența managerială și nici străin de problemele cu care se confruntă Moneasa. A fost viceprimar timp de patru ani, iar această experiență l-a ajutat să înțeleagă care sunt necesitățile comunei sale.

Care este primul lucru pe care îl veți face în calitate de primar?

Am avantajul că știu care sunt problemele primăriei. Am fost patru ani de zile viceprimar, așa că știu problemele din comună, știu ce vor localnicii, care le sunt așteptările și cu ce nemulțumiri se confruntă. Acum îmi încep mandatul și primul lucru pe care îl fac este să fac ordine în „curtea mea“. Respectiv voi reorganiza primăria. Degeaba vreau să plec la luptă, dacă nu este ordine în ograda mea. De aceea vreau să aranjez fiecare birou, fiecare persoană să aibă sarcini clare. Inclusiv digitalizarea se va realiza în primărie. Avem probleme cu semnalul de internet. Chiar în aceste zile am fost să rezolvăm contractul.

În urmă cu doi ani de zile, chiar eu am inițiat un proiect pentru digitalizarea primăriei. Luna trecută am mai câștigat un proiect pe seama unor vouchere primite de la Guvern.

Ce presupune proiectul de digitalizare?

Proiectul cuprinde plăți online – orice plată (impozit, taxe, amenzi etc) se ploate plăti de acasă, instalăm la primărie ghișeul.ro, registrul agricol va fi digitalizat. Dacă omul are nevoie de un certificat fiscal nu mai trebuie să se deplaseze la primărie. Se face o cerere online, cei de la taxe și impozite emit certificatul care se transmite pe mail. Pentru Moneasa este un foarte mare lucru. Avem foarte mulți cetățeni care dețin proprietăți în comună sau în stațiune, dar nu locuiesc aici. Pentru a plăti impozitul este foarte complicat în acest moment pentru aceste persoane. Trebuie să trimită banii la persoana de contact din localitate, care trebuie să vină fizic să plătească impozitul. Odară cu digitalizarea, acest lucru se va putea realiza simplu, de oriunde.

Inclusiv arhiva primăriei va fi digitalizată în totalitate.

Noi în momentul de față nu avem telefon fix. Plătim linie de fix, dar nu este funcțională. Acest lucru se va remedia cât de curând.

De asemenea, birourile vor fi reorganizate. Biroul viceprimarului va fi în sediul primăriei, starea civilă va fi separată.

Tot în cadrul primăriei încerc să finalizez remiza de PSI, să amenajăm sediul poliției locale.

Căminul cultural va fi reabilitat complet, inclusiv muzeul. Căminul are trei încăperi: o sală mare și încă două mai mici, una dintre acestea constituind muzeul. De muzeu se ocupă un consilier care este un artist cunoscut în județul nostru: Dan Groza. Muzeul deține obiecte, poze, unelte, articole vestimentare din Moneasa. Tot în căminul cultural a funcționat mai demult un cinematograf. Am și găsit aparatul vechi, cu filme, cu tot ce era nevoie. Toate acestea se vor regăsi în viitorul cămin.

Aveți și un proiect pe AFIR.

Până la sfârșitul anului sper să intrăm în posesia unui tractor, în urma unui proiect AFIR. Acesta ne va ajuta la muncile din comuna noastră și ne este foarte util.

Pe lângă acest tractor, vreau să iau și o vidanjă. Satul Rănușa nu are canalizare și nici Moneasa în totalitate. Sper ca pe viitor să se mai dea finanțare, așa cum anul acesta a existat Anghel Saligny. De asemenea, stația de epurare este subdimensionată. Trebuie redimensionată și atunci va trebui extinsă și rețeaua de canalizare.

Baza sportivă de asemenea vreau să o refac.

Aveți o problemă cu parcările în stațiune.

O altă problemă cu care ne confruntăm și deja am vorbit cu topograful, este aceea că în multe locuri nu există CF-uri. Fără acestea nu pot să realizez proiecte. Totodată vreau să refacem toate trotuarele, rigolele, să curățăm marginea drumurilor, pomii să fie toaletați. Acolo unde sunt uscați trebuie tăiați și să replantăm alții.

Trebuie să facem și parcări în fața caselor oamenilor. În stațiune avem o mare problemă cu locurile de parcare, în special atunci când avem un eveniment. Sunt locuri unde putem extinde zonele de parcare.

Se dau fonduri pe stațiuni balneo-climaterice și noi ne încadrăm. Vreau să reabilităm parcurile și zonele de agrement să le extindem.

Sper ca pe viitor să reușesc să am o colaborare bună cu toți agenții economici. Și cei care au investit și cei care au proprietăți sper să îi aduc cât mai aproape de Moneasa, să investească aici.

Legat de festivalurile culturale care se desfășoară în Moneasa, am înțeles că intenționați să aduceți câteva modificări.

Împreună cu Centrul Cultural Județean și Consiliul Județean Arad vreau să regândim puțin organizarea festivalurilor care se desfășoară la Moneasa pe parcursul verii. Vrem un festival pentru tineri, tot felul de concursuri, de mountain bike, maraton, concursul de enduro vreau să îl continui și vreau să îl dezvolt, zona permițându-ne acest lucru. Anul viitor în iunie, am stabilit deja, va fi o etapă internațională la Moneasa pentru concursul de jeep-uri. Vom realiza acest lucru cu Transilvania off-road, o asociație de la Cluj. Timp de o săptămână, în fiecare zi, jeep-urile vor avea un traseu de câte 100 de kilometri. Toată lumea va avea de câștigat în urma unui asemenea eveniment, în principal agenții economici din stațiunea noastră. Sute de persoane vor avea nevoie de cazare și de masă, doar în timpul concursului.

De asemenea, vreau ca festivalurile să le organizăm și în colaborare cu agenții economici. Să le gândim împreună, să le organizăm împreună, astfel încât o parte din evenimente să fie organizate în hotelurile, ștrand sau complexurile noastre turistice. Prin aceste parteneriate și festivalurile vor căpăta o altă dimensiune.

Vă mulțumim!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției