Dispensar medical, canalizare funcțională, centru civic modern, străzi asfaltate, capele mortuare în fiecare localitate a comunei, echipă de fotbal în divizia a IV-a, introducerea gazului, viitoarea piață agro-alimentară sunt doar câteva din proiectele, unele finalizate deja iar altele sunt în curs de a fi implementate, care vor schimba fața comunei Beliu.
În acest sens, am avut o discuție cu Emanuel Horhat Coraș, primarul comunei Beliu, care se află la al doilea mandat și candidează anul acesta pentru cel de-al treilea.
– Beliu se poate mândri cu unul dintre cele mai moderne dispensare umane din județul Arad. Dar pe lângă asta am observat că se păstrează curățenia, o igienă exemplară, și în plus clădirea, care dispune de multe spații, este și pe mai multe nivele, este întrebuințată la maximum.
– Clădirea dispensarului uman a fost recepționată încă de anul trecut. A fost o lucrare realizată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), prin care am adus clădirea la standarde moderne. Nu știu dacă în județ este unul mai modern. Avem cabinete pe care le-am și închiriat: trei medici de familie, o farmacie și doi medici stomatologi își desfășoară activitatea în cadrul dispensarului.
Investiția s-a ridicat la aproximativ 16 milioane de lei.
– Am observat încă de la intrarea în localitate că se lucrează. Practic, Beliul este un șantier.
– Tot de anul trecut am realizat racordurile pentru canalizare. De trei ani s-a lucrat la racorduri, iar anul trecut am finalizat lucrarea, devenind practic funcțională. Rețeaua de canalizare exista, însă nu erau racordurile. Tocmai de aceea, i-am ajutat pe oameni, am realizat racordurile din bugetul local.
De asemenea, avem un proiect pe Anghel Saligny care urmează să fie semnat, de extindere a rețelei de canalizare. Sunt vizate localitățile Beliu – extindere în continuare, Tăgădău și Vasile Goldiș.
Tot pe viitor avem un alt proiect, tot pe Anghel Saligny de extindere a rețelei de apă potabilă. Nu avem apă la Bochia, Benești, Secaci și o stradă în Beliu.
Totodată lucrăm încă de anul trecut la reabilitarea centrului civic. Este un proiect din bugetul local pe care vrem să îl finalizăm cât mai repede.
– Practic, Beliu va avea o altă față.
– Proiectul presupune amenajarea de spații verzi pe centrul localității, care vor fi irigate, cu bănci moderne, iluminat stradal modern, cultivarea de pomi, flori, vor fi puse pavaje și vom construi o fântână arteziană. Zona este cuprinsă între podul de la vale și „vălăul“ – cum îl știu localnicii, adică în dreptul intersecției cu drumul care duce la Archiș.
Legat de asfaltare, tot din bugetul local avem în lucru două străzi: strada 10 și strada 27, care este prevăzută cu șanțuri betonate și accese.
– Cum stați la capitolul capele mortuare? Am văzut-o pe cea din Beliu, care este amplasată în cimitir. Apropo, nu poți să nu remarci curățenia din acest cimitir. Pe lângă asta, aleile sunt asfaltate și iluminate cu stâlpi moderni.
– Acum lucrăm la finalizarea capelei din Tăgădău, o construcție cu fonduri din bugetul local pe care de asemenea am început-o anul trecut. Este aproape finalizată, mai trebuie doar să punem gresia și faianța.
Astfel, odată cu finalizarea celei de la Tăgădău, avem capele în Beliu, Tăgădău și Vasile Goldiș. Tot anul acesta vrem să avem capele la Secaci, Benești și Bochia și atunci practic toate localitățile care compun comuna Beliu vor fi dotate cu capele mortuare.
În aceste trei localități vom moderniza niște clădiri mai vechi, nefolosite, care au fost magazine sau școli și pe care le vom transforma în capele mortuare.
– Aveți și un proiect mare, împreună cu alte localități, de introducere a gazului.
– Avem depus un proiect pe Anghel Saligny, în care avem deja aprobată suma de 40 milioane de lei, de introducere a gazului în localitățile Beliu, Bârsa, Bocsig și Sebiș. Ne aflăm în faza de documentație.
– Legat de învățământ ce proiecte aveți?
– Avem câștigat un proiect de dotare cu mobilier a școlii, în valoare de 300.000 de euro. Contractul de finanțare este semnat. Liceul Tehnologic Emil Crăciun Lăzureanu, denumire pe care de altfel i-am conferit-o chiar anul trecut, va fi astfel dotat cu calculatoare, table inteligente, mobilier, echipamente IT, etc.
De altfel, în anul 2021 liceul a fost reabilitat în întregime, printr-un proiect PNDL. Începând de la acoperiș, grupuri sanitare în interior, geamuri, interioare, pe jos a fost pus parchet, instalația electrică etc. Elevii beneficiază de cele mai bune condiții.
– Care este stadiul proiectului privind noua piață?
– Documentația este făcută, studiul de fezabilitate este depus deja la Compania Națională de Investiții și se află acum pe lista de priorități, fiind trecut și de avizul comisiei tehnice. Urmează să fie dat ordinul de ministru pentru finanțare.
Valoarea investiției este de 1.300.000 de euro. Vorbim aici despre un proiect grandios, de 4.000 de metri pătrați, pavat în totalitate, împrejmuit, cu o capacitate de 300 de mese, toalete incluse etc.
Puteam să alegem să facem investiția cu bani din bugetul local, însă am preferat să obținem bani mai mulți, prin CNI.
– Legat de sport, aveți echipă de fotbal în divizia a IV-a.
– Așa este, Clubul Sportiv Beliu activează în divizia a IV-a de fotbal. Anul trecut am avut rezultate mai bune pe plan sportiv, acum ne aflăm pe la mijlocul clasamentului. Suntem calificați totuși în sferturile de finală ale Cupei României, faza pe județean, în primele opt echipe. Avem o bază sportivă de liga a III-a. Totodată, pe lângă echipa mare avem și una de copii. Sportul se practică serios la Beliu, punem bază și pe viitor, asigurându-le celor mici toate condițiile.
Anul acesta vrem să mai facem un teren sintetic la Vasile Goldiș.
– Aveți și tradiții la Beliu.
– Desigur, avem cea mai veche sărbătoare din județul Arad. Praznicul de Pită Nouă împlinește anul acesta 49 de ani. În data de 11 august va fi și anul acesta. Avem Ansamblul de dansuri populare Spicu Grâului, care ne face cinste susținând spectacole nu doar pe plan local, ci și în întreg județul. Ducem mai departe cântecul, portul și jocul specifice zonei noastre.
– Vă mulțumim!
Drumul care trece prin localitatea Vasile Goldiș când va fi refăcut complet și nu doar peticit în fiecare an ? Din păcate acest drum a fost distrus de către camioanele care transportau materialul lemnos din pădurile aflate la ieșire din Beliu . In fiecare an se potrivește o groapă iar în jurul ei altele așteaptă….Casa memorială Vasile Goldiș a fost lăsată în paragină.