Așezată pe malul stâng al râului Mureș în zona de contact a văii cu dealurile Lipovei, pe partea de Banat, comuna Birchiș este alcătuită din localitățile Birchiș, Căpâlnaș, Ostrov și Virișmort.
Prima atestare documentară a localităţii Birchiş datează din anul 1596, însă vechea vatră a satului a fost mult mai jos spre râul Mureș. Satul Căpâlnaş este atestat documentar în anul 1369, Ostrov în anul 1169 şi Virişmort în anul 1374.
Am poposit în frumoasa comună, cu o istorie bogată în evenimente, cu precădere legate de familia nobiliară Mocioni, care a avut aici întinse domenii și castelul de la Căpâlnaș, dar și cu o tradiție populară demnă de invidiat. Aici fiind un izvor de folclor pentru întreaga vale a Mureșului, iar dubașii din Birchiș au dus faima comunei până departe.
Am stat de vorbă cu edilul comunei, primarul Ioan Guțu, care recent a fost premiat cu ”7 stele”, pentru cele șapte mandate consecutive la primăria Birchiș.
Domnule primar Guțu, felicitări pentru cele șapte mandate consecutive! Cum simțiți această recunoaștere a muncii dumneavoastră?
Mulțumesc frumos! Este o onoare și o mare responsabilitate să fiu ales de comunitatea mea de atâtea ori. Recunoașterea lor este o confirmare că munca noastră, a echipei mele și a Consiliului Local, a avut un impact pozitiv asupra vieții locuitorilor din Birchiș.
Cum a început drumul dumneavoastră în administrația locală?
Am început să lucrez pentru comunitatea mea încă din 1996, când am preluat mandatul de primar. Înainte de asta, am fost 20 de ani președinte de CAP la Căpălnaș. Am căutat întotdeauna să pun la punct instituțiile publice și infrastructura pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor.
Care sunt realizările pe care le considerați cele mai semnificative în acești ani?
Avem o listă lungă de realizări în Birchiș. Am reabilitat instituțiile publice, drumurile și parcările, am asfaltat peste 23 de kilometri de străzi și am făcut investiții în iluminatul public și canalizare. De asemenea, am făcut progrese în domeniul agricol, dotându-ne cu utilaje moderne pentru îmbunătățirea infrastructurii agricole.
De asemenea, prin străduința Consiliului Local al comunei Birchiș am reușit ca să construim la nivelul comunității două obiective destul de importante.
Unu este sediul de gardă permanent ISU care deservește toată Valea Mureșului, de la Lipova și până la Pojoga, permanent cu cadre militare. Noi am dat cu titlu gratuit terenul și CJ a finanțat .
Un alt obiectiv important este Spitalul de Pshiatrie Căpălnaș, unde am dat cu titlu gratuit și în colaborare cu CJ am construit spitalul nou, care din păcate momentan este închis.
Care sunt principalele provocări cu care v-ați confruntat în timpul mandatelor dumneavoastră?
Una dintre principalele provocări a fost rețeaua de apă și canal. Așa cum am menționat, avem nevoie de mai multe investiții în acest domeniu pentru a asigura accesul la apă potabilă pentru toți locuitorii.
De asemenea, am avut dificultăți în atragerea de fonduri pentru proiectele noastre, mai ales că suntem o comunitate mică.
Cum stați la capitolul învățământ în comună?
Avem și acum câteva investiții pentru școala cu dotări pe PNDL în jur de aproape 700 de mii de lei, pentru calculatoare, laboratoare etc.
Suntem singura comunitate din țară unde nu s-a desființat nici o școală. Avem trei școli, două gimnaziale, una la Birchiș și una la Căpălnaș și o scoală de 4 ani la Ostrov. De asemenea avem și două gradinițe. Să vedem dacă în anul care va veni o sa avem suficienți copii, în caz contrar va trebui o comasare.
Vin oamenii din alte părți ale tării si se stabilesc în comună?
Da sigur. Au venit și de la oraș dar și din alte zone ale țării precum Bistrița sau Satu Mare.
Ce lucrări ați mai facut în comună?
Fiind o zonă cu exces de umiditate am făcut lucrări de îmbunătățiri funciare, valea Șomorița am canalizat-o. Am făcut canalizări pentru ape pluviale la nivelul comunei, în Căpălnaș și mai puțin în Birchis. În mare lucrări de infrastructură, și din acest motiv ne-am dotat, deoarece avem peste 200 de km numai drumuri de exploatare agricolă, având o suprafață mare la nivelul comunei, și drumurile agricole erau praf. Din acest motiv ne-am dotat cu utilaje am cumprat o autobasculantă nouă, un buldoexcvator, două tractoare cu încărcător frontal, un tractor cu remorcă și tot felul de scule, cinci moto cositoare, pentru că zona verde e mare.
Ce ne puteți spune despre investitorii din comuna dumneavoastră?
Avem o fermă de animale peste 5.000 de capete, pentru reproducție și canatină. Mieii îi dă la export.
De asemenea un alt investitor vrea să construiască o fermă de animale cu o capacitate de peste 200 de capete vaci cu lapte, deoarece avem o suprafață mare de pășune în comună.
Suntem o zonă nepoluată 100 de km pâna la Arad, Timișoara sau Deva.
Știm că zona Birchișului este bogată în tradiții și cultură. Ce ne puteți povesti?
Avem trei cămine culturale iar tradițiile portul și obiceiurile încă se mai păstrează în zonă. Portul se păstrează mai ales la femei care dispun de costmele acelea frumoase țărănești pe care le aveau din strămoși.
Avem aici bine păstrate tradițiile și obiceiurile din strămoși, dubașii de la Birchiș, au luat premiul I la Festivalul de la Săvârșin .
Avem și formații artistice la nivelul școlii copii dansatori și elevi care cântă foarte frumos.
Încă de talente dispunem. Avem soliști care cântă cu orchestre puternice cum sunt Marinel Datcu, Ioana Bâciu, Valerica Ursa, Toni Bâciu, Laura Sorinca Ciobanu și ansamblul folcloric constituit la nivelul comunității.
Si eu cânt la vioara la taragot. Birchișul a avut cele mai vechi formații corale din țară în perioada interbelică. Acum 20 de ani am sărbătorit 100 de ani de la inființarea corului de la Birchiș. Ar trebui un dirijor pasionat aici. Mai sunt multe de slefuit și făcut.
Ce planuri aveți pentru viitorul comunei Birchiș?
În viitor, ne dorim să continuăm să dezvoltăm infrastructura și să atragem investitori în zona noastră. Avem potențialul pentru creșterea economică și pentru diversificarea activităților agricole și turistice.
De asemenea, ne propunem să continuăm să păstrăm și să promovăm tradițiile și obiceiurile locale, care sunt o parte importantă a identității noastre.
Care a fost cel mai greu lucru pe care l-ați întâmpinat de când sunteți primar?
Cel mai greu a fost munca cu omul, asta a fost cel mai greu.
Și cel mai frumos ?
Realizarea obiectivelor pe care mi le-am propus. Deoarece fiecare lucru, oricât de mic a avut o importanță. Și o asfalare și o reabilitare și terenurile de sport, toate m-au bucurat.
Sunteți mulțumit de tot ceea ce ați realizat în comuna dumneavoastră?
Întotdeauna se găseste loc de mai bine. Automulțumirea nu duce la lucruri bune. Eu zic că, având în vedere condițiile din zonă, așezarea, numărul populației, precum și distanța fată de căi de comuncație, stăm bine la multe capitlole.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat și mult succes în continuare, domnule primar Guțu!
Cu plăcere! Mulțumesc și dumneavoastră și vă așteptăm cu drag în comuna noastră frumoasă, Birchiș!