Alegerile prezidenţiale bat la uşă, iar campania electorală a început, în cazul principalilor candidaţi, cu mult înainte de perioada stabilită de lege. Fiecare încearcă să transmită votanţilor că reprezintă cea mai bună variantă, folosindu-se de toate mijloacele, de la sloganuri de genul „Mândri că suntem români”, „România lucrului bine făcut”, la lozinci prezidenţiale de genul „Bună pentru România”, sau promiţând că nu se vor crampona de putere. Ni se fac din nou promisiuni, unele mai frumoase ca altele, în timp ce realitatea este pe zi ce trece mai sumbră.
Cu toate acestea, o temă lansată de preşedintele Traian Băsescu la Congresul Extraordinar al PNŢCD de la Poiana Braşov merită luată în discuţie. Deşi de-a lungul timpului a avut o relaţia sinuoasă cu familia regală, mergând la un moment dat până acolo încât să-l acuze pe regele Mihai că ar fi fost slugă la ruşi şi că şi-ar fi trădat ţara atunci când a acceptat să abdice. La trei ani după acest atac devastator, preşedintele pare să fi revenit la sentimente mai bune faţă de monarhie. Deşi a recunoscut deschis că este un republican convins, preşedintele a transmis un mesaj interesant.
„Problema republică sau monahie cred că va putea fi discutată la un moment dat şi, de ce nu, nu văd niciun impediment, dacă şi unii şi alţii vom avea curajul, să o şi tranşăm, să organizăm un referendum naţional pe această temă”, le-a transmis Băsescu ţărăniştilor şi cu această ocazie tuturor românilor. Fără nicio discuţie, acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că încearcă să obţină cât mai multe voturi din partea ţărăniştilor pentru candidata pe care o sprijină, dar în fond şi la urma urmei contează rezultatul, mai puţin intenţia celui care a făcut sau a spus ceva.
Dacă până acum, ideea unei dezbateri cu privire la forma de guvernământ era susţinută în general doar de adepţii monarhiei, faptul că însuşi preşedintele republicii vorbeşte despre posibilitatea organizării unui referendum pe această temă reprezintă un uriaş pas înainte.
În condiţiile în care preşedinţii de până acum ai României au fost implicaţi în tot felul de scandaluri, iar din patru în patru ani, sau din cinci în cinci ani s-au dat adevărate lupte la baionetă pentru funcţia supremă în stat, folosindu-se toate mij­loa­cele la îndemână pentru a obţine victoria, deşi unele nu au fost cele mai corecte, în condiţiile în care preşedintele ales nu s-a prea putut desprinde de formaţiunea politică care l-a sprijinit, deşi ar trebui să fie neutru şi un factor de echilibru, cred că un monarh ar putea fi soluţia ideală. Un rege sau o regină, este prin definiţie deasupra politicienilor care se mănâncă între ei ca sălbăticiunile, care se vând şi se cumpără reciproc fără niciun pic de jenă şi poate să facă puţină ordine într-o societate gri, cum este societatea românească condusă de actuala clasă politică, care îşi vede doar de interesele personale şi de grup, iar interesele naţionale cad tot timpul pe locul al doilea sau al treilea.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției