Că ne place sau nu, zilele preşedintelui Traian Băsescu la Cotroceni încep să fie numărate. Nu mă refer aici la ameninţările lansate dinspre USL, cu privire la o eventuală nouă suspendare, ci pur şi simplu la faptul că cel de al doilea mandat i se va termina, „pe cale naturală” la anul. Apar deja tot felul de variante cu privire la data alegerilor prezidenţiale, care ar putea fi comasate cu cele pentru Parlamentul European, urmând astfel să aibă loc în mai sau iunie 2014.  Astfel, Băsescu ar putea să-şi părăsească fotoliul de şef al statului cu câteva luni mai repede. Liderii din coaliţia guvernamentală au anunţat, deja, că poartă negocieri cu el în acest sens. Există însă şi o variantă de rezervă, alegerile pentru funcţia supremă în stat vor putea avea loc împreună cu europarlamentarele, însă noul preşedinte îşi va prelua fotoliul doar după ce se va încheia mandatul lui Băsescu.
În aceste condiţii, apropiaţii preşedintelui au început să discute despre ce ar putea face acesta când va deveni un simplu cetăţean. Sigur, Băsescu a anunţat la un moment dat că „după ce ai fost preşedintele României nu mai poţi ocupa o altă funcţie publică” (am citat din memorie). Elena Undrea, cea care a transmis multe mesaje din partea preşedintelui, pare să aibă o altă părere. Aceasta a declarat că Băsescu ar trebui să se întoarcă în PD-L şi să preia conducerea partidului pe care l-a relansat după debarcarea lui Petre Roman. Sigur, declaraţiile celei supranumite pe vremuri „blonda de la Cotroceni” ar putea fi interpretate şi ca un atac la adresa actualului preşedinte al democrat-liberalilor, dar ar putea constitui şi o încercare de a sonda opinia publică, de a vedea dacă întoarcerea preşedintelui este văzută cu ochi buni de membrii partidului şi de ce nu, de opinia publică. Asta, pentru că Elena Udrea a dovedit de-a lungul timpului că nu prea vorbeşte doar să se afle în treabă.
Dacă Băsescu nu ar fi încercat să ia asupra lui nemulţumirile populaţiei legate de măsurile draconice pregătite de  Guvernul Boc, anunţând acum câţiva ani că Executivul trebuie să taie în carne vie, întoarcerea sa în PD-L ar fi însemnat un punct în plus pentru partid. Aşa însă, propunerea lansată de  Elena Udrea este cu dus şi întors. Pe de o parte, Băsescu  este un lider de partid redutabil, care se mişcă în lumea politicienilor ca peştele prin apă. Ia decizii curajoase, îşi asumă riscuri, ştie să aleagă strategia potrivită pentru a câştiga o bătălie. De multe ori a dovedit, în ciuda şanselor infime de a obţine victoria, că poate să cadă  în picioare, ca o pisică. Există şi un mare dar. Imaginea lui a fost şifonată serios din cauza contraperformanţelor guvernelor pe care le-a susţinut, (n.r.- unii spun că le-a şi condus). În ultimii ani, când democrat-liberalii au avut toată puterea în România, nivelul de trai s-a degradat serios, tăierile de salarii au fost însoţite de creşterea preţurilor, iar diverşi indivizi dubioşi din apropierea partidului au reuşit să strângă averi colosale. Aşa că democrat-liberalii ar putea să aibă şi de pierdut de pe urma întoarcerii lui Băsescu.

  • Dorina Avramut(Chirilă) spune:

    „Cu proştii par­că te mai poţi în­ţelege, cu mediocrii niciodată. Me­di­ocrii au convingeri, proştii adună şi îndoieli. Pe me­diocri convingeri­le nu-i fac dârji, ci îndărătnici. În­dă­rătnicii nu-s mânaţi să se re­mar­ce, le e de ajuns că îi împiedică pe al­ţii să se re­marce. Au ceva din con­diţia apar­tenenţei la o castă. ” -Tudor Octavian in „Casta îndărătnicilor”

  • Frumos spune:

    Frumos comentariu, dar ma intreb eu, ce legatura are sula cu Prefectura? Se pare ca autoarea o persona mai aparte, care doar ea stie ce vrea sa spuna.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției