belgrad

În martie 2012, Serbia se angajase în scris să nu standardizeze o nouă limbă diferită de limba română pentru cei pe care sârbii îi numesc vlasi. Nu au trecut doi ani şi iată cum statul vecin nu îşi respectă promisiunile făcute României la Bruxelles.
Conform unui document emis recent de Ministerul Educaţiei de la Belgrad (cu semnătura ministrului însuşi), şi pus la dispoziţie de către Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Învăţătorilor din România, se dă undă verde predării în şcolile din Serbia de răsărit a ,,vorbirii valahe cu elemente de cultură naţională”. În tabele sunt numite şcolile, localitatea + raionul şi învăţătorii/profesorii!
De menţionat că după ce 1.617 elevi din Bor şi Zajecear au optat în martie 2013 pentru limba română, autorităţile sârbe au luat următoarele măsuri: au schimbat în iulie 2013 legea încât să nu poată fi angajaţi profesori de-ai locului care să le predea (până atunci le-ar fi fost suficientă limba română învăţată în familie); nu au mai permis şi altor elevi (din Branicevo, Morava etc) să opteze şi ei pentru limba română deşi în aceste zone sunt de două ori mai mulţi români decât în Zajecear (după recensământul sârb din 2011); în august 2013 au publicat în monitorul oficial programa şcolară pentru ,,vorbirea valahă”; în septembrie 2013 cei care optaseră pentru limba română sunt puşi să aleagă între limba maternă şi informatică, iar în noiembrie, celor câteva sute de elevi care nu au renunţat la opţiunea pentru limba română în ciuda presiunilor, li se fixează un orar infernal (mult după terminarea cursurilor sau chiar seara, în alte şcoli decât cele în care învaţă ei şi se pare că fără abecedare deşi există în Serbia aprobate abecedare în limba română).
„Jalnic este că, spre exemplu, în Maidanpek erau suficienţi copii pentru limba română dar nu s-au găsit profesori autorizaţi în limba română care să răspundă noilor prevederi legale făcute exact pentru ca profesorii din zonă care cunosc limba română din familie să nu poată ocupa postul. Strigător la cer este că în limba valahă (inexistentă) se permite să se predea deşi în această limbă în mod cert nu există nimeni calificat conform aceleiaşi legi. Şi totuşi Serbia permite predarea limbii valahe şi nu a limbii române“, ne-a declarat Viorel Dolha.

 

Recomandările redacției