Ca în fiecare an, de „Zilele Aradului”au fost acordate și la această ediție o serie de diplome unor personalități ale municipiului, din diferite domenii de activitate. După ce, în prima fază, CLM a aprobat, prin vot, acordarea acestora, într-o ședință care a durat fix 11 minute, cu tot cu intonarea Imnului Național, înmânarea titlurilor și distincțiilor a avut loc în cadrul unei reuniuni festive, la Palatul Cultural. Mulțimea de invitați a umplut până la refuz sala de concerte a Filarmonicii, fiind prezenți reprezentanți ai instituțiilor, cultelor, administrației locale, parlamentari și, desigur, europarlamentar, adică Gheorghe Falcă, foști consilieri, dar și o serie de delegații din străinătate. Nu mai puțin de cinci rânduri de scaune au fost ocupate de către delegați din Palestina, China, Ungaria (Pecs și Bekescsaba), Republica Moldova (Chișinău), Cehia (Praga, sectorul 5). Ședința propriu zisă a fost prefațată de mai multe momente.

În memoria lui Zsolt Török

După intonarea Imnului Național, asistența a păstrat un moment de reculegere în memoria lui Zsolt Török , alpinistul arădean a cărui dispariție prematură a îndoliat Aradul, dar și România. Apoi, a urcat pe scenă reprezentantul Administrației Prezidențiale, generalul Mihai Șomordolea, care a dat citire Decretului Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, privind decorarea post-mortem a alpinistului Zsolt Torok cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler ”și a înmânat decorația văduvei lui Zsolt, Laura. Aceasta, după ce toți cei din sală l-au revăzut și ascultat pe Zsolt, într-un scurt film proiectat pe un ecran de pe scenă. A fost un moment emoționant, lipsit, cred eu, din ce am văzut, de ipocrizia politicienilor care profită inclusiv de tragedii pentru a se cățăra pe spatele unor oameni iubiți și apreciați de toată lumea, un moment care toți ar fi preferat să nu existe pe agenda „Zilelor Aradului”. Dar, să trecem mai departe…

Înfrățirea cu Viflaim

Explicația prezenței delegației palestiniene, în frunte cu primarul orașului Betleem, cunoscut de către români, din colinde, ca Viflaim, a devenit clară în al doilea moment important care a precedat ședința propriu zisă a CLM : Primarul Aradului, Călin Bibarț și primarul orașului Betleem, Anton Salman, au semnat acordul de înfrățire a celor două orașe. A cordul a fost „parafat” de către o fată din Betleem, care a interpretat la pian imnurile României și Palestinei.

Excelenții” Aradului

Titlul PRO URBE pentru contribuția deosebită la promovarea

imaginii Municipiului Arad se conferă anul acesta, domnului Gheorghe Săbău- teoretician multimedia, inițiator al proiectului Kinema Ikon și domnului inginer Nicolae Dedulea, pentru implicarea în dezvoltarea relațiilor internaționale ale Municipiului Arad.

Paisprezece personalități arădene au primit Diploma de Excelență pentru merite profesionale remarcabile. Este vorba despre regizorul Cristian Ban (domeniul Artă Dramatică), profesorii Marius Țiu și Radu Bereteu (Educație), Anamaria Șerban (Arte Plastice), prof. Mario Florescu (Muzică), Adrian Lucaci,Davidhazy Imre Istvan, Ovidiu Daniel Cismaş (Sport), iar în domeniul medical, pentru activitatea medicală și contribuția adusă la dezvoltarea sistemului

medical arădean, lector universitar doctor Voicu Silviu Văgălău, conferențiar universitar doctor Dinu Hereţiu, profesor universitar doctor Maria Puşchiţa, profesor universitar doctor Dorin Lazăr,

profesor universitar doctor Alexandru Pop şi profesor universitar doctor Ioan Ioiart.

Recomandările redacției