vipere paginaDacă până nu de mult, la Şiria, vi­pe­rele apăreau doar în apropierea cetăţii, de o bună bucată de vreme acestea par să-şi fi schimbat obiceiurile şi încep să coboare înspre sat. Mai mulţi albinari din comună povestesc că au văzut acest tip de reptile printre stupi, drept pentru care au început să se teamă pentru siguranţa lor şi a copiilor. Sebastian Balint îşi are stupina la câteva sute de metri de Feredeul din Vale. Până anul acesta nu a avut probleme cu viperele, însă de când a văzut trei astfel de reptile printre stupi şi în imediata apropiere a rulotei în care doarme a considerat că este cazul să tragă un semnal de alarmă cu privire la această situaţie. Asta, cu atât mai mult cu cât a vorbit şi cu alţii stupari, care s-au întâlnit, de asemenea, cu periculoasele reptile. „Prima viperă am văzut-o acum vreo lună de zile, la vreo 15 metri de rulota în care dorm. A doua a apărut la vreo săptămână după. Era la patru metri de rulotă. Nevastă-mea, educatoare fiind, îşi făcea planificarea, iar eu stăteam liniştit în rulotă, când m-a chemat să vin să o văd. Pe a treia, am văzut-o vinerea trecută, tot lângă stupi. Aici e o zonă frecventată, de turişti, de copii. Vă daţi seama ce se întâmplă dacă muşcă pe cineva. La un adult mai treacă-meargă, dar ce se întâmplă dacă este muşcat un copil? De aceea vrem să cerem, prin intermediul presei, să fie duse câteva doze de ser antiviperin şi la Staţia de Salvare de la Şiria, că până la Arad drumul e lung şi nu se ştie ce se poate întâmpla. Stau aici cu stupii, la vreo jumătate de kilometru de Feredeul din Vale, de trei ani. Înainte stă­team într-o padină de alături. N-am mai văzut vipere până acum. Una avea colţii imenşi, de vreo 12 mili­metri. Ce se întâmplă oare dacă mă trezesc cu o viperă la picior în timp ce lucrez la stupi şi mai am în mine veninul de la vreo 30 de înţepături de albine? Hai, un adult mai poate să scape, deşi o astfel de muşcătură îţi distruge ţesuturile, dar pentru un copil ar putea fi fatal”, susţine Sebastian Balint.
Şi-a mutat stupii din cauza reptilelor
Un alt albinar, Ladislau Szikora, povesteşte că de frica viperelor şi-a mutat stupii în altă parte. „O viperă am văzut la domnul Balint, iar după vreo două săptămâni am văzut şi la mine la stupi. Era de vreo 80 de centimetri şi dormea la soare. Mi-am mutat rapid stupii de acolo. Până acum, în ultimii şapte ani, nu am mai văzut astfel de reptile, şi atunci le-am văzut la cetate. Acum sunt şi aici în vale, în capăt la Virini şi dincolo de deal, pe cealaltă vale”, povesteşte Szikora.
La rândul său, Claudiu Joldea, stupar şi el, povesteşte că în ultimele două luni a văzut cel puţin patru sau cinci vipere. „Am stupii la vreo 800 de metri de domnul Balint. Prima dată, era fetiţa mea acolo şi m-a chemat să văd un şarpe. Când colo era viperă. M-am interesat şi am văzut că viperele comune, ca cele care sunt pe aici, preferă locurile călduroase, dar se plimbă şi prin zonele cu iarbă mare. Se urcă şi prin copaci şi sar de acolo. Singurul «antidot» împotriva lor e ariciul. Cum aici este o zonă circulată, oamenii urcând înspre mănăstire, ar trebui să avem undeva în apropiere ser antiviperin, iar oamenii să fie informaţi, să se ferească să fie muşcaţi. De cumpărat, serul e destul de scump, iar valabilitatea este de doar un an de zile”, susţine Joldea.
Părintele Iulian Botezatu confirmă spusele localnicilor şi cere sprijinul autorităţilor pentru aducerea unor doze de ser antiviperin la Şiria. „E o invazie de vipere la Şiria. Ferească Dumne­zeu să fie cineva muşcat. Prin zonă circulă mulţi turişti, copii… Vă daţi seama cum ar putea să reacţioneze un copil. Ar trebui ca la Staţia de Salvare să fie aduse câteva doze de antiviperin”, este de părere preotul.
Doar medicii de la UPU au ser antiviperin
Dr. Laura Nicolescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, susţine că la nivelul judeţului Arad, există ser antiviperin la Unitate de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean. „Cei care sunt muşcaţi de vipere sunt sfătuiţi să sune de urgenţă la 112, urmând să fie redirecţionaţi la UPU”, a declarat Laura Nicolescu.
Pe de altă parte, Istvan Steinhubel, care este herpetolog (specialist în şerpi) susţine că viperele nu sunt periculoase dacă nu se simt atacate şi că sunt ocrotite de lege. „Ultima dată când a murit cineva de o muş­cătură de viperă a fost în 1962. Viperele se ascund dacă simt prezenţa cuiva. Nu muşcă dacă nu se simt atacate. Cei care sunt muşcaţi, nu trebuie sub nicio formă să-şi sugă sângele, pentru că îşi provoacă un rău mai mare. Dacă au o singură carie, veninul ajunge la cap. De ase­menea, nu trebuie să bea alcool, pentru că veninul se absoarbe astfel mai rapid”, susţine Steinhubel. Acesta mai spune că serul antiviperin poate fi administrat numai de un specialist, pentru că multe persoane sunt alergice la plasma de cal din care este făcut. „Dacă cel muşcat este alergic, se poate administra hidrocortizon. Cine este muşcat nu trebuie să intre în panică, dar trebuie să se prezinte la medic. Un adult se vindecă în patru-cinci zile”, a încheiat Istvan Steinhubel.

  • tataie spune:

    Stai linistit Seba ca nu te vor musca viperele. Daca totusi vreo una te v-a musca, sigur vipera v-a sfirsi otravita……..stii tu  cu ce…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției