Din nefericire, Craiva a pierdut demult lupta cu celelalte comune în ceea ce privește nivelul de dezvoltare. Modernizarea a stagnat ani buni de zile, iar ieșirea din amorțire s-a produs odată cu venirea în fruntea comunei a primarului Ioan Coșa. S-au construit poduri, s-a construit cea mai modernă capelă mortuară din județul Arad și au început lucrările la cea de-a doua, au fost modernizate cimitirele, s-au amenajat parcări de zeci de locuri, s-au achiziționat utilaje, s-au modernizat unitățile de învățământ, au fost plombate drumurile din comună, care erau într-o stare deplorabilă, s-au forat fântâni, s-a modernizat sediul primăriei, s-au montat camere de supraveghere, astfel încât să crească siguranța cetățenilor, s-au curățat kilometri întregi de spini și vegetație, lucru care nu s-a făcut de ani de zile, s-a echipat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență, astfel încât să fie prompt atunci când există o urgență pe raza comunei și multe altele.

Canalizarea, finalizată până la sfârșitul anului

Un proiect început de mulți ani și care trebuia finalizat în luna noiembrie a anului trecut, vorbim aici de canalizare, are toate șansele să fie pus în funcțiune până la sfârșitul acestui an. „Din păcate, nu a ținut de noi și nici de constructor, respectiv de firma Inteco Holding, care s-a achitat cât se poate de corect de sarcini și a respectat toate termenele, dar a intervenit problema avizelor. Mai avem nevoie de avize pentru racordarea stațiilor de pompare, dar sper ca în maxim două luni să le obținem, iar firma de construcții să își reia activitatea. Fără aceste avize, nu se poate lucra. Termenul de finalizare a fost în noiembrie anul trecut, dar din cauza lipsei avizelor, o procedură extrem de greoaie, am fost nevoiți să amânăm finalizarea lucrărilor. Estimăm totuși ca până la sfârșitul anului să punem canalizarea în funcțiune, ne-a mărturisit Ioan Coșa, primarul comunei Craiva.

Reîncep lucrările la stația de epurare
Canalizarea se întinde pe 5,6 kilometri.

Achiziție pentru comună: buldo-excavator


Ținând cont c
ă este o comună cu 11 sate, a fost necesară achiziționarea acestui utilaj. „Am achiziționat un buldo-excavator, la mâna a doua, în valoare de 25.000 de euro. Este un utilaj foarte util pentru comuna noastră, întinsă pe atâtea sate. Îl folosim, printre altele, la decolmatarea șanțurilor, încărcat moloz, resturi vegetale, săpat, deszăpezire etc, ne-a declarat Coșa.


Repararea acoperișului primăriei


Acoperișul primăriei se afla de ani buni de zile într-o stare avansată de degradare, la fel ca multe încăperi din interiorul clădirii. La fiecare ploaie, apa se strecura înăuntru. Era încălzire cu teracotă, iar acoperișul era pătruns de 11 hornuri. Cu timpul, locurile de pe lângă hornuri s-au degradat și ploua pe lângă. Acoperișul era, în mare parte, distrus“, își amintește primarul. Acoperișul a fost refăcut, după cum se poate observa din imagini, încălzirea se face acum prin intermediul caloriferelor, iar sălile din primărie au început să fie renovate.

Primarul Ioan Coșa, alături de viceprimarul Alexandru Vid 

De-a lungul anului 2021, s-au plombat mai multe drumuri din satele comunei, mai ales în Susag și Șiad, unde deveniseră impracticabile.
De asemenea, s-au montat opt camere de supraveghere, în localitățile Chișlaca și Craiva. „Instalarea camerelor de supraveghere reprezintă o necesitate pentru siguranța locuitorilor din comună, ne-a spus Ioan Coșa.

2021: prima capelă mortuară în comuna Craiva


Deși poate părea incredibil, până în 2021 în comuna Craiva nu exista nicio capelă mortuară. Asta în condițiile în care majoritatea comunelor din județul Arad aveau construite astfel de capele, unele chiar în fiecare sat.

Cu toate astea, putem spune că comuna Craiva a recuperat prin faptul că deține acum cea mai modernă capelă mortuară din județul Arad. „Este vorba despre capela mortuară din localitatea Chișlaca. Lucrările au început în 2021 și capela a fost finalizată în 2022. S-au folosit doar materiale și echipamente de cea mai mai bună calitate, iar acest lucru se vede.
Capela dispune de sală mortuară, bucătărie, terasă. Spațiul este generos, de 100 de locuri“, declară primarul Ioan Coșa.

Capela dispune de o parcare în care încap 60 de mașini.

Tot atunci s-a făcut și parcarea cimitirului din Chișlaca. De asemenea, trebuie spus că au început deja lucrările la construirea celei de-a doua capele mortuare din comună, care va fi la Craiva.

Curățarea drumului spre Beliu

Tot în 2021 s-au curățat resturile vegetale până la limita cu UAT Beliu. Au fost doi kilometri pe fiecare parte de drum.

Vad între Rogoz și Șiad

În anul 2022 s-a realizat un vad la Rogoz, un drum de acces la terenurile agricole. Între Șiad și Rogoz, oamenii trebuiau să înconjure câțiva kilometri pentru a ajunge la terenuri. A fost nevoie de introducerea a peste 500 de tone de piatră, pentru ca oamenii să aibă acces direct la terenurile lor, fără să mai fie nevoiți să înconjure atâta“, ne-a spus primarul. În urma acestei lucrări, oamenii din zonă sunt extrem de mulțumiți.


Două poduri la Mărăuș


În localitatea Mărăuș, un alt sat aparținător comunei Craiva, s-au făcut două poduri. Unul care deservește intrarea în gospodării, iar celalt la terenurile agricole.

Tot la Mărăuș, a fost forată o fântână în cartierul romilor. Localnicii erau nevoiți să parcurgă un kilometru pentru a avea apă.

De asemenea, o fântână a fost forată și în cimitirul din localitatea Susag.

Schimbarea geamurilor la grădinițe


Tot în 2022 au fost înlocuite geamurile din lemn cu termopane, la unitățile de învățământ din Susag, Șiad, Mărăuș și Chișlaca. Totodată, sălile de clase au fost zugrăvite și au fost curățate teracotele.
În același an, a avut loc renovarea anexei primăriei. Printre altele, țigla de pe acoperiș a fost parțial schimbată și a fost construit un gard.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției