Ioan Guțu, primarul comunei Birchiș: „Administrația a fost și este grea“

0
171

Săptămâna aceasta am fost pe la câteva primării pe Valea Mureșului, una dintre ele fiind și primăria din Birchiș.
Drumul județean este plin de gropi pe care nu ai cum să le ferești, cu toții știm rugăciunea către cei de la CJA. Până și un biciclist a ales să meargă pe jos din cauza acestor cratere.
Ajungând la primărie, tocmai ce l-am găsit la acea oră pe domnul primar Ioan Guțu chiar la sediul instituției. Un adevărat primar cu o experiență de aproape 24 de ani de administrație și cu mult respect față de cetățeni.
După un timp în care ne-am depănat amintirile, am început discuțiile noastre legate de problemele cu care se confruntă comuna.
– Domnule primar, de cât timp sunteți în capul administrației?
– De aproape 24 de ani, dar să știți că administrația este grea și să vă spun ceva. Vin două persoane împreună la mine să le dăm dreptate, din păcate la una îi poți da și cu a doua rămâi dușman. Dar asta e viața, am căutat întotdeauna ce se poate și ce nu se poate să-i lămuresc. Cel mai greu este să lucrezi cu omul, nu-l poți mulțumi.
– Totuși, domnule primar, cum ați încheiat anul 2018?
– Chiar de o lună am avut o analiză a Consiliului Local prin care am analizat execuția bugetului pe anul ce s-a încheiat. Să știți că nu am datorii la nimeni, nici măcar de un leu și realizările le prezint cu mândrie.
Reabilitarea sediului primăriei, aceasta este oglinda și se vede cât ești de gospodar. Am amenajat un teren de sport multifuncțional în Birchiș, tot în fața acestuia am amenajat o parcare, am făcut o construcție cu cinci garaje pentru utilajele primăriei, care să fie ferite de intemperii și cele din cadrul PSI.
Vreau să vă spun că am făcut cu utilajele din dotare pietruirea la majoritatea drumurilor comunale și alte lucrări edilitare. Am oameni gospodari, deja am trecut la curățatul pomilor și toaletatul lor.
Toate lucrările sunt prioritare
– Am înțeles că aveți deja proiecte, iar peste câteva zile veți afla dacă vor mai fi contestații.
– Da, așa este, vom încheia contractul cu firma care va câștiga această licitație care se va face la cele două drumuri comunale 78 Căpâlnaș și 104 Căpâlnaș, limita cu județul Timiș, localitatea Groși din Banat. Urmează ca în perioada următoare să scoatem la licitație pe fonduri europene achiziția unui buldoexcavator echipat cu toată gama de anexe, care ne sunt de foarte mare folos, mai ales că avem nevoie de atâtea lucrări pe care le execută acest utilaj.
Am omis să vă spun că cele două drumuri au o lungime de 9,5 de km. Am început anul trecut cadastrarea, am contractat lucrarea aceasta cu două firme. Este important ceea ce facem, având în vedere că Birchișul este cunoscută ca o comună cu crescători de animale, iar vom închiria pășunea acestora, în cele patru localități care alcătuiesc comuna. Poate ați văzut că am început să facem curățiri de trimăvară, toaletări, lucrările edilitar-gospodărești.
Opinii de la cetățeni
Cetățenii din Căpâlnaș sunt revoltați pe cei de la CJA, deoarece cred că „nu vom mai putea ajunge la Birchiș cu mașina, deoarece drumul este sub orice critică”.
Cei de la Birchiș ne-au declarat că „ori de câte ori am ajuns pe holul pri­măriei, ne întreabă ce probleme avem și ne rezolvă prompt, mai rar primar ca și al nostru cu atât respect față de noi”.
Voicu Sida

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.