Câți dintre arădeni au auzit de Ioan Răşinar, crescătorul de porci din rasa mangalița? Cu siguranță mulți îl știu ”din auzite”, doar de câteva săptămâni, de când a apărut știrea în presă.
Fermierul este mai cunoscut printre cei cu care are legături profesionale, sau de către fericiții degustători ai produselor sale, preparate din carne sănătoasă de mangaliță.
Am vrut să-l cunoaștem mai bine, pe cel despre care se spune că este ”cel mai mare crescător de porci Mangaliţa din țară”, așa că am pornit la drum, spre Pâncota.
Fermierul ne-a primit cu zâmbetul pe buze și am început să povestim.
Astfel, am aflat că este originar din Răchiţele, judeţul Cluj, iar în Arad s-a mutat în 1974 împreună cu familia.
Iniţial a încercat să crească vaci și oi, dar din 2012 s-a hotărât să ”schimbe macazul” înspre mangalița.
În 2018 a deschis ferma de la Pâncota.
Fermierul ne povestește că totul a început ”din joacă”, achiziționând la început trei scoafe și un vier. Apoi, masculii care au rezultat, au fost vânduți și au rămas doar cu femelele. Acum ferma are 360 de capete și se întinde pe 3 hectare. La muncă Ioan Rășinar este ajutat de familie, de un angajat și de câțiva sezonieri.
Fermierul povestește că mai are 35 de hectare de teren arabil, de unde produce o parte din hrana necesară animalelor.
Carnea de mangalița, mai valoroasă decât somonul
Puțini știu că, acest tip de carne conţine până la 70% colesterol bun, adică acizi graşi nesaturaţi (Omega 3, 6, 9), comparativ cu porcul industrial, care are cam 30-35%.
”Gustul nu se compară cu alt tip de carne, mangalița este mult mai sănătoasă”, ne spune fermierul.
Conform studiilor efectuate s-a ajuns la concluzia că acestă carne este foarte indicată pentru cei care suferă de boli cardiovasculare. Chiar și fermierul ne povestește că de când consumă aceste produse analizele i-au ieșit foarte bune.
La Pâncota, Ioan Rășinar are și o carmangerie, pe care a deschis-o în septembrie, anul trecut. Aici se pot găsi tot felul de produse tradiţionale, care mai de care mai apetisante. Slănină, cârnaţi, tobă şi alte bunătăţi, preparate cu pricepere de către cumnatul său Viorel, pe care l-am găsit muncind, de zor, la prepararea bucatelor.
Afacere de familie, construită cu dragoste și pasiune
Creşterea animalelor, procesarea materiei prime, valorificarea produselor, administrarea unui restaurant în care sunt organizate nunţi, botezuri, parastase şi alte evenimente, toate sunt făcute cu sprijinul familiei, ne spune Ioan Rășinar. ”Soția Florica se ocupă de restaurant, împreună cu cumnata Lenuța, de preparate se ocupă cumnatul, iar în momentul când sunt activități în restaurant participă și fetele”, ne povestește fermierul.
Am aflat că Ioan Rășinar are trei fete , Ramona, Alina și Mirabela. Pe Alina am cunoscut-o, în scurta noastră vizită la Pâncota. Este cadru didactic în localitate și este foarte mândră de afacerea familiei.
Fermierul are mari speranțe, însă, într-un nepot, student la Zootehnie și Agronomie în Timișoara. Tânărul Marc Costea , este pasionat de munca în fermă, iar bunicul îl vede preluând frâiele afacerii, în viitor. Nepoțeii mai mici, Alesia, Anastasia și Rareș, ajută și ei la treburile din restaurant și carmangerie, când sunt evenimente, ne mai spune fermierul.
Cât de profitabilă este creșterea de porci mangalița
Fermierul spune că taie cel puţin trei-patru porci pe lună, din care face preparate. În curtea carmangeriei are și afumătoare, unde carnea este afumată la rece.
Omul ne spune că porcii nu se cresc greu, iar din creșterea acestor animale și-a pus afacerea pe picioare. Nu a apelat niciodată la fonduri europene. A beneficiat doar de ajutoarele de la stat și și-a dezvoltat afacerea.
Foarte mulți clienți preferă să cumpere mai multe preparate, decât să cumpere porcul ”în viu”.
Acum are purcei de vânzare. Prețul este de 500 lei pe bucată. Fermierul ne spune că la fel se vinde și un porc obișnuit, însă cei pe care îi crește el au o carne mult mai sănătoasă.
În acest moment Ioan Răşinar se declară extrem de mulţumit de afacerea sa.
Carmangeria fermierului, visul oricărui gurmand
În carmangerie, la uscat, stăteau înșirați cârnații proaspăt preparați, la mică distanță te îmbia slănina, cu miros de afumătură, care îmbată simțurile oricărui gurmand.
Toate produsele de aici sunt naturale, preparate după rețete vechi, tradiționale.
Fermierul ne-a mărturisit că are cumpărători din toată țara. Cei care au gustat odată din preparate, revin. În țară trimite și prin curier, pentru cei care doresc să-i încerce bunătățile.
La fermă, porcii sunt îngrăşaţi până la vârsta maximă de doi ani, când sunt fie valorificaţi, fie vânduţi, fie sacrificați pentru carmangeria proprie.
Un porc din ferma arădeanului ajunge la maturitate să aibă între 130 şi 150 kg. Scroafele fată între 4 -5 purcei.
Animale, hrănite doar cu cereale
Animalele sunt hrănite în special cu porumb şi lucernă, în marea majoritate produse de pe terenurile proprii, dar mai are nevoie si de supliment.
Un lucru interesant este că, porcilor nu le place să stea închiși în ”cocini”, așa cum sunt obișnuiți majoritatea porcilor comuni. Porcii mangalița preferă să stea afară și de multe ori se tăvălesc și chiar dorm în noroi.
”Intră rar în adăpost, preferă să stea afară, chiar și iarna stau afară”, ne povestește fermierul.
În timp ce scroafele gestante și cele cu purcei sunt ţinute în spaţii împrejmuite.
Vierii sunt și ei ținuți în spații închise. Au o viaţă productivă de până la nouă ani, dar vârful de performanţă îl ating la vârsta de patru ani, atunci sunt cei mai în formă.
În prezent, Ioan Răşinar are zece vieri de Mangaliţa, doi din rasa Bazna, 100 de scroafe Mangalița și 15 scroafe Bazna.
În curând va fi finalizat și abatorul
Ioan Răşinar a demarat și construcţia propriului abator, pentru a nu mai depinde de alții. Capacitatea va fi de 200 de porci pe lună. Are autorizaţie și pentru tăierea caprelor şi oilor. Aici va exista o sală de tăiere, două camere frigorifice, o cameră de zvântare, o cameră pentru medicul veterinar şi un spaţiu pentru administrator.
Fermierul spune că abatorul va fi finalizat în maxim cinci luni.
Mai jos sunt numerele de telefon unde pot fi contactați, atât fermierul cât și soția acestuia.
IOAN RĂSINAR: 0745900919
FLORICA RĂȘINAR: 0757716574
La început s-a numit Ionică birtasu care majoritatea timpului liber era dedicat nepotului sau și prima data a început cu vaci de lapte dar și porci. Ionică este un om deosebit și foarte de omenie ,succes în continuare.