Ionuț Lupu a fi fost demis din funcția de director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, informația confirmată de ministrul Agriculturii pentru Agerpres.
Ordinul de demitere din funcție a lui Ionuț Lupu ar fi fost semnat de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, iar conducerea agenției de plăți va fi preluată de Cornel Turcescu, cel care a condus APIA și înainte de venirea lui Lupu.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu a convocat astăzi, marți – 20 februarie, o ședință cu conducerea APIA la care directorul general al APIA, Ionuț Lupu nu s-a prezentat, deși tema discuțiilor urma să fie plata subvențiilor și deblocarea noilor scheme pentru fermieri. La întâlnire a luat parte restul aparatului de conducere din cadrul APIA, iar ministrul Barbu a trasat termene clare pentru plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii și a ecoschemei PD-04.
”Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Am avut şedinţă în această seară despre plata subvenţiilor şi deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituţie. Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarele Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea”, a precizat ministrul Florin Barbu.
Cornel Turcescu revine în funcția de director general APIA
Conducerea APIA va fi preluată de Cornel Turcescu
După demiterea lui Ionuț Lupu, conducerea va fi preluată de Cornel Turcescu, cel care a condus APIA și până în decembrie, când a fost numit Lupu. Acesta din urmă va rămâne în cadrul agenției de plăți, având statut de funcționar public.
Reamintim că Ionuț Lupu a fost numit director general al APIA cu susținerea PNL la mijlocul lunii decembrie anul trecut, prin ordin semnat de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
În ultima perioadă, agenția de plăți s-a confruntat cu mai multe blocaje legate de scheme de plăți ce nu au intrat încă la autorizarea de plată pentru a fi achitate fermierilor. Alături de Ajutoarele Naționale Tranzitorii, ecoschemele se numără printre cele mai așteptate subvenții de către fermieri.
Întârzierea plăților APIA a constituit și una dintre revendicările fermierilor care au protestat în stradă în luna ianuarie, agricultorii primind de la ministrul Barbu asumarea, printr-un acord semnat pe 15 ianuarie, că până lunii februarie, 29 februarie, producătorii agricoli vor avea în conturi sumele ce nu țin de alte termene.
Agerpres