O mamă din București trăiește o dramă după ce statul i-a luat copilul de 4 ani în urma unei sesizări făcute de medicul de familie. Incidentul a avut loc pe 8 mai 2024, când femeia s-a prezentat la medic pentru a-și lua concediu medical. În timpul vizitei, copilul a devenit agitat pentru că nu i s-a permis să folosească telefonul, iar medicul de familie a interpretat situația ca un semn de probleme emoționale atât pentru copil, cât și pentru mamă.

Medicul a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 6, care a intervenit rapid. Mama și copilul au fost duși la Spitalul Obregia pentru evaluare, unde femeia a fost internată împotriva voinței sale, fiind considerată un pericol pentru ea însăși și pentru alții. În urma acestei decizii, copilul a fost plasat de urgență la un asistent maternal într-un sat din județul Ialomița, la 80 km de București.

Familia mamei, inclusiv bunicii și mătușa copilului, nu au fost informați despre această măsură și au aflat despre plasament abia ulterior. Deși au cerut să li se încredințeze copilul, DGASPC a răspuns că băiețelul a fost deja dat în plasament de urgență.

Acest caz ridică întrebări serioase cu privire la modul în care statul gestionează situațiile de protecție a copilului și dacă măsurile luate sunt proporționale cu situația reală. Conform legii, înainte de a separa un copil de părinții săi, trebuie elaborat un plan de servicii care să corespundă nevoilor acestora, lucru care pare să nu fi fost respectat în acest caz.

Decizia finală cu privire la custodia copilului va fi luată de instanță, care va analiza situația și va decide dacă băiețelul va rămâne la asistentul maternal, la mama sa sau la rudele apropiate. Acest caz subliniază importanța respectării drepturilor copilului și ale părinților în contextul măsurilor de protecție socială.

sursa digi 24

imagine cu titlu ilustrativ

Recomandările redacției