Aradul va avea mai multe clase de învățământ profesional din următorul an școlar. Asta au anunțat reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, după o analiză a situației din unitățile școlare arădene. Vorbim mai precis despre o analiză a mediilor elevilor din școlile arădene, la simularea evaluării, analiză în urma căreia a fost pregătit planul de școlarizare pentru anul 2019 – 2020.

Potrivit situației de până acum, au existat 107 de clase de liceu teoretic și 22 de clase de profesională, cu 616 elevi. După următorul plan de școlarizare, pentru elevii care au terminat a VIII-a vor exista  91 de clase de liceu și mai multe clase de profesională. Vor fi disponibile  37 de clase de profesională la care se adaugă 4 de dual. Planul a fost trimis la Ministerul Educației, iar cei de la inspectorat spun că acesta „nu s-a făcut din pix“, ci după o analiză atentă. S-a ținut cont de faptul că, la simularea evaluării, spre exemplu, aproape 900 de elevi arădeni au luat note între 1 și 5. De asemenea s-a ținut cont de numărul de copii pe clasă, de zona din județ și chiar de necesități pe piața muncii.

În cifre, pentru clasa a IX-a învățământ de zi vor exista 91 de clase și 2.548 de locuri. Pentru învățământul profesional plus dual vor exista 41 de clase și 1.148 de locuri.

 „Ne-am dorit ca după pragul de admitere, cei cu note între 1 și 5 să meargă pe profil profesional. Am propus mai multe clase de profesional, pentru ca acești tineri să aibă mai târziu o certificare profesională. Aradul nu stă prost cu locurile. Sunt 3.708 de înscriși și 2.548 de locuri disponibile la liceu. Această diferență de locuri sunt cele pentru clasele profesionale. Practic, se transformă din două clase de liceu diponibile, într-una de profesională și una de liceu“, a susținut inspectorul şcolar general, Anca Stoenescu. Transformarea se face în școlile în care este necesar.

Reprezentanții ISJ Arad au mai concluzionat că, în ultimii ani, numărul tinerilor care continuă școala după clasa a VIII-a a scăzut. „Învățământul profesional nu ar trebui privit ca unul inferior, cu atât mai mult cu cât este nevoie de meseriași calificați. În plus, acești tineri își pot continua ulterior studiile dacă doresc. Nu vrem să mai iasă generații de șomeri!“, a completat Anca Stoenescu.

Părinților de elevi aflați înainte de admiterea în liceu li s-au dat asigurări că există locuri suficiente, dar bineînțeles, rezultatele la examen își vor spune cuvântul când va fi vorba de repartizarea în liceu sau școală profesională.

Recomandările redacției