Mănăstirile județului Arad reprezintă părți importante din punct de vedere istoric și religios. În aceste locuri, credincioșii vin cu drag pentru a trăi un timp de pace și liniște sufletească, ca mai apoi, la plecare, să iasă în lume schimbați, întăriți. În aceste zone frumoase, plăcute pentru ochii fiecăruia, slujitorii Domnului sunt dedicați celorlalți.  

Mănăstirile din Arad

1. Mănăstirea Hodoș-Bodrog

Această mănăstire este cea mai veche din țară, primele documente având ca dată anul 1177, însă unii istorici admit că în secolul XI, pe acest teren se găseau călugări ortodocși. Mai întâi, după cum reiese din documente, mănăstirea purta doar denumirea Hodoș, iar la mijlocul secolului al XV-lea ambele nume, Hodoș-Bodrog. 

Biserica a fost construită în stil bizantin, plan triconc, din piatră și cărămidă de origine română. În interior se găsește cunoscuta pictură de tip frescă, cea făcută în 1658, de Nicodim Diaconul. Alte picturi de acest fel se găsesc și în exterior, printre acelea și o capodoperă făcută de Eremia Profeta în anul 1968. 

2. Basilica Minor Maria-Radna din Lipova

Mănăstirea Sfânta Maria din Radna funcționează încă din secolul al XIV-lea, potrivit documentelor păstrate. A fost oprită din activitate când Banatul era sub ocupație otomană, apoi a fost reînființată în anul 1626. În perioada asupririi otomane, călugării franciscani refugiați au slujit într-o capelă.  

Actuala clădire a fost construită în stil baroc în 1756, apoi sfințită în 1767 de episcopul Franz Anton Engl von Wagrain. A fost ridicată la rangul de Basilica Minor în anul 1992, de către Papa Ioan Paul al II-lea. În 2003, călugării franciscani părăsesc mănăstirea, iar ei sunt înlocuiți de clerul diecezan.

3. Mănăstirea ,,Sfântul Simion Stâlpnicul”

Mănăstirea din cartierul arădean, Gai, a fost ridicată în anii 1760-1762, de arhitectul arădean Egidius Ioanovici, în stil baroc. Construirea mănăstirii a fost inițiată și finanțată de episcopul Aradului din vremea respectivă, Sinesie Jivanovici. 

Monumentul cuprinde reședința episcopului, două biserici, dintre care una din lemn, originară din Seliște, și spații gospodărești. Biserica din lemn ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a fost mutată în locația actuală în anul 1986. 

4. Mănăstirea Feredeu

Mănăstirea Feredeu este stabilită pe un deal, în comuna Șiria, în județul Arad. Construcția a fost clădită în urmă cu 200 de ani. Mănăstirea este numită după izvorul care se află lângă aceasta, pe care l-au vizitat mulți preoți.

5. Mănăstirea Bezdin

Mănăstirea Bezdin aparține comunității sârbe din județul Arad. Se află în apropierea satului Munar, comuna Secusigiu, pe malul drept al Mureșului. Sfințirea clădirii a avut loc în anul 1539. 

 

 

Surse: 1. Mănăstirea Hodoș-Bodrog – Istoric

2. Wikipedia – Mănăstirea Maria Radna – Mănăstirea ,,Sfântul Simion Stâlpnicul” – Mănăstirea Feredeu – Mănăstirea Bezdin

Lasă un răspuns

Recomandările redacției