Rezultatele proiectului privind Ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad au fost prezentate de președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, medicii Dana Iovănescu, Oana Amza, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Florina Ionescu și directorul executiv al Direcției Programe de Dezvoltare, Gabriela Chiricheu.
Fiecare dintre cei prezenți a prezentat, din perspectiva lor, rezultatele proiectului în care Consiliul Județean Arad a cumpărat pentru Spitalul Județean echipamente în valoare de peste 9 milioane de lei.
Proiectul „Creșterea accesibilității serviciilor medicale prin dotarea cu echipamente performante a Ambulatoriului integrat de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad” – cod SMIS 126549 a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 8 „Investiții în infrastructurile sanitare și sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel național, regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreere, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de comunități”, Prioritatea de investiții 8.1A „Ambulatorii”.
Obiectivul specific al proiectului este creșterea accesibilității serviciilor medicale prin dotarea cu șapte echipamente performante conform standardelor europene a Ambulatoriului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.
Prin proiect au fost achiziționate următoarele echipamente medicale, amplasate în Ambulatoriul de specialitate:
Pentru Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală
– 1 aparat de radiodiagnostic cu post de grafie și scopie – 1.398.787,72 lei
– 1 computer tomograf de tip multislice cu 128 slice-uri – 2.746.520,00 lei
– 1 aparat radiologic DEXA (osteodensitometru) – 187.553,22 lei
Pentru Laboratorul de Cardiologie Intervențională
– 1 angiograf artere periferice – 3.541.202,00 lei
Pentru Secția Gastroenterologie
– 1 ecograf cu modul de elastografie si ecografie cu substanta de contrast – 453.628,00 lei
– 1 turn de videoendoscopie – 612.850,00 lei
– 1 mașină de spălat și dezinfectat endoscoape – 189.490,84 lei
Valoarea totală a echipamentelor cumpărate de Consiliul Județean Arad pentru Spitalul Județean, prin acest proiect, este de 9.130.031,78 lei.
„Aparatura medicală, achiziționată în cadrul acestui proiect, este destinată pacienților care se prezintă la spital, în regim ambulatoriu, și permite echipei medicale să efectueze un număr mai mare de investigații. De exemplu, când era funcțional un singur computer tomograf, acesta era utilizat atât pentru pacienții care se prezentau în regim de urgență, pentru pacienții spitalizați cât și pentru pacienții care veneau cu trimitere de la medicul specialist, motiv pentru care listele de așteptare erau foarte lungi. Cu ajutorul acestor aparate am reușit nu doar să diminuăm timpii de așteptare pentru efectuarea investigațiilor ci să și dezvoltăm gama de servicii medicale asigurate pacienților acestui județ. Aparatura medicală este de un real folos și pentru echipa medicală deoarece permite efectuarea unor investigații eficiente și cu acuratețe, pentru a putea stabilii mai apoi, conduita terapeutică necesară pacientului”, a declarat ec. Florina Ionescu, manager SCJU Arad.
„Vom continua investițiile în aparatură, construirea de spatii noi și creșterea calității serviciilor medicale. Consiliul Județean lucrează la proiecte în valoare de aprox. 220 de milioane de euro pentru spital, cumulat, în ultimii șapte ani, dintre care cel mai consistent este cel al construirii Complexului Matern-Pediatrie. In perioada următoare vom inaugura și cele două spitale noi construite de Consiliul Județean, respectiv Spitalul de Psihiatrie și Spitalul de Oncologie. Iar acum suntem în perioada elaborării proiectelor noi pentru spital, cu finanțare europeană, și nu cred că este un secret că ne dorim modernizarea blocului operator al Spitalului Județean și extinderea secției de Cardiologie, pentru care avem deja o viziune clară. Nu în ultimul rând, ne implicăm în prevenția diferitelor forme de boli oncologice la femei, printr-un demers cu Spitalul Județean, pe care îl vom începe în luna august. Iar aici vă reamintesc că mii de paciente au beneficiat deja de screening gratuit pentru prevenirea cancerului mamar, printr-un program comun pe care l-am realizat cu Facultatea de Medicină de la Universitatea de Vest Vasile Goldiș, căreia ii mulțumesc și pe această cale pentru implicarea în dezvoltarea sistemului de sănătate publică arădean”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Dr. Dana Iovănescu, medic șef secția clinică Gastro-enterologie, a subliniat rolul și importanța investițiilor în aparatura medicală pentru desfășurarea profesiei. „În stabilirea diagnosticului ne bazăm foarte mult pe investigațiile paraclinice în gastro-enterologie. Există o serie de metode care au chiar valențe terapeutice, adică reușim să tratăm unele afecțiuni cu ajutorul aparaturii, de exemplu, al endoscopului. Folosim aparatură și la hemoragiile digestive, la pacienții care vin din urgențe, la pacienții pe care îi depistăm cu leziuni pre-neoplazice, așa cum le denumim noi – polipi, așa cum îi știe lumea – și pe care le putem îndepărta. Și astfel, pacientul nu ajunge să dezvolte un cancer în timp. Folosim ecografia, folosim elastografia, practic nu se poate vorbi despre o medicină de secol XXI fără să existe un ajutor din partea investigațiilor paraclinice”, a spus doamna doctor Iovănescu.
„Secția noastră este o secție dependentă de tehnologie, o secție care nu își permite să fie rămasă în urmă din punct de vedere al aparaturii utilizate. În jurul nostru există tehnologie, telefoane mobile, televizoare, progrese care se fac peste tot în imagine. La fel putem vorbi și despre imagistica cu viză medicală. Din acest punct de vedere, noi trebuie să avem aparate performante, noi, care pot da claritate de imagine, claritate în exploatare, care să poată fi acceptate pe un număr cat mai mare de pacienți. Aparatura pe care o folosim este necesară tuturor categoriilor de pacienți, începând cu cei aflați în stare gravă, pacienți poli-traumatizați, pacienți comatoși și terminând cu categoria de pacienți din ambulatoriu, adică acea categorie de pacienți care este deplasabilă, pacienți care suferă de boli cronice, și care sunt mai ușor de investigat. Din această cauză, noi vom fi printre cei care avea nevoie permanent de ceva nou. Investigațiile imagistice, alături de investigațiile de laborator, sunt baza pentru judecata clinică și diagnosticul pus de către clinician și fără ele nu există un tratament corect, iar investiția în secția noastră trebuie să fie permanentă”, a declarat dr. Oana Amza, medic șef Laboratorul de imagistică medicală.