someri analfabeti

Trăim vremuri în care aproape totul duce la informaţie, la tehnologie. Ca atare ne imaginăm că gradul de şcolarizare a crescut şi că persoanele analfabete pot fi numărate pe degete. Greşit. Statisticile infirmă creşterea gradului de şcolarizare. Ba mai mult, arată că numărul analfabeţilor este ridicat şi că mii de oameni au acces redus la informaţii. Cercetarea şomajului neînregistrat în judeţul nostru nu a scos la iveală doar un număr mare de şomeri, ci şi date dramatice privind situaţia acestora. Conducerea Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad, instituţia care a implementat proiectul a anunţat că, numai în mediul urban au fost luaţi în evidenţă peste 4.000 de noi şomeri. Jumătate dintre aceştia nu au nici măcar şcoala generală terminată.

Mii de arădeni fără loc de muncă au fost chestionaţi şi consiliaţi în proiectul de cercetare a şomajului neînregistrat în judeţ, proiect derulat deja o perioadă îndelungată. Ce e drept, noii şomeri s-au căutat doar în mediul urban, în rural putând fi luaţi în evidenţă alţi mii de şomeri. Din păcate, potrivit conducerii AJOFM Arad, miile de noi şomeri nu se vor adăuga celor peste 6.000 din statistica oficială a judeţului. Asta ar însemna o creştere considerabilă a ratei şomajului ce ar necesita asumată. Cu toate acestea, pentru unii arădeni fără serviciu, proiectul a însemnat găsirea unui loc de muncă sau cel puţin creşterea şanselor de ocupare pe piaţa muncii. „Proiectul de cercetare a şomajului neînregistrat în judeţul nostru se încheie spre finalul acestei luni. În cifre, vorbim de 4.370 de noi şomeri luaţi în evidenţă şi asta numai din mediul urban. Aproximativ 2.000 dintre aceştia au participat la burse organizate în proiect şi peste 400 au reuşit ca în urma activităţilor proiectului să fie angajaţi. Unii sunt în evidenţa angajatorilor şi au şanse să se angajeze“, spune Marinel Henteş, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.

 

Statistici departe de realitate

Dacă pentru câteva sute de arădeni care nu au muncit niciodată legal, ci doar ca zilieri, proiectul a însemnat găsirea unui serviciu cu acte-n regulă, pentru alţii, nu s-a putut face nimic. Lipsa de educaţie, de interes dar şi lipsa unei meserii face ca mii de arădeni să nu aibă şansa de a lucra.

În ultimii 10 ani, procentul de alfabetizare a crescut mult în judeţul nostru, potrivit datelor oficiale de la recensământ. La Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din 2011, aproape 4.000 de arădeni s-au declarat analfabeţi. Nu puţini au fost cei care nu au recunoscut lipsa educaţiei. „Din cei peste 4.000 de şomeri găsiţi, 30 la sută nu ştiu să scrie, să citească. Mai mult de jumătate dintre aceştia nu au terminat o şcoală general. Aceştia sunt total dezavantajaţi. Angajatorii nu îi vor angaja în condiţiile acestea. Pentru aceştia sunt necersare proiecte prin care să fie şcolarizaţi şi şcoli de meserii, întrucât meseriile nu trebuie să dispară“, a explicat directorul AJOFM.

Dacă un astfel de proiect s-ar derula şi în comune şi sate, numărul şomerilor ar creşte cu miile. Dacă rezultatele ar fi şi trecute în evidenţa oficială, atunci Aradul ar avea pe puţin peste 16 mii de şomeri. „Scopul şomerilor a fost identificarea şomerilor neînnregistraţi, dar nu este posibilă şi trecerea acestora în situaţia deţinută de agenţie.  Pe viitor, intenţionăm să depunem un nou proiect de acest gen, care să se axeze pe mediul rural. Cred că atunci am avea pe puţin încă în jur de 10.000 de şomeri, aici intrând şi cei peste 4.000 identificaţi în urban“, a conchis directorul AJOFM.

În jur de 6.000 d şomeri arădeni au carduri profesionale. Acestea țin loc și de carnet de șomer și de CV.

Recomandările redacției