Majoritatea disparițiilor înregistrate la nivel național sunt soluționate mai devreme sau mai târziu, însă unele dispariții rămân nerezolvate, în unele cazuri, timp de zeci de ani. Disparițiile înregistrate la Arad sunt în număr deloc neglijabil, în doar patru luni existând aproape 60 de dispariții doar în județul nostru. Nu este întotdeauna vorba de arădeni, printre aceștia un infim procentaj îl reprezintă și persoane din alte zone ale țării. Astfel, în ultimele patru luni, din 57 de cazuri de dispariție înregistrate la Arad, au fost soluționate 50. Astfel, șapte cazuri rămân nerezolvate până în prezent, persoanele respective fiind în continuare căutate de autorități. Și aici este vorba doar despre cele dispărute în ultimele patru luni. Ele nu au fost găsite până în prezent, nici nu s-au întors de bunăvoie acasă. Potrivit unui raport remis de Inspectoratul de Poliție Județean Arad ziarului nostru, dintre cele 57 de persoane date dispărute, 48 au fost găsite în urma căutărilor desfășurate de polițiști, iar două s-au întors singure acasă.

În perioada 01.06.2019 – 30.09.2019, la nivelul IPJ Arad, au fost înregistrate 57 de cazuri de dispariție, fiind rezolvate 50 dintre acestea. 48 de persoane căutate au fost găsite de polițiști, iar două dintre ele s-au întors singure acasă”, spun reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Arad. Totodată, persoanele găsite au fost depistate și în urma mediatizării cazurilor, deoarece astfel, arădenii care au avut informații despre unde ar putea fi găsit persoana în cauză, au putut apela numărul unic de urgență 112 pentru a furniza aceste informații.

Minorii dați dispăruți la Arad

De menționat este faptul că, dintre cele 57 de persoane care au plecat de la domiciliu și nu s-au mai întors, sau au fost găsite după un anumit interval de timp, 24 sunt minori. „Dintre cele 57 de persoane declarate dispărute, 24 sunt persoane minore”, se arată în raportul IPJ Arad. Nu de puține ori, s-a întâmplat ca persoanele dispărute, în special adolescenți, să se întoarcă de bunăvoie, după ce au fugit de acasă, pentru a nu mai fi sub supravegherea părinților. În aceste cazuri, ei ori se întorc de bunăvoie ori sunt găsiți de polițiști, dar în orice caz nu sunt trași la răspundere pentru fapta lor. „Legea nu prevede nicio sancțiune pentru persoanele declarate dispărute, care pleacă de la domiciliu fără să înștiințeze familia și se întorc după o anumită perioadă de timp”, au declarat reprezentanții IPJ Arad. Pe de altă parte, este de înțeles și reacția unei familii care nu mai reușește să contacteze persoana care a dispărut, alertând astfel autoritățile. Totuși, cazurile care ridică semne de întrebare sunt cele care nu sunt soluționate, mai exact persoanele nu sunt găsite, uneori nici după ani și ani de zile.

Recomandările redacției