După incidentele de aseară, când kosovarii au ieșit cu lașitate de pe teren înainte de încheierea meciului, de ciudă că nu „le-a ieșit“, foarte multă lume a fost curioasă ce spune presa din Kosovo. Nu cred că ar trebui să ne intereseze părerile unor apatrizi. Sau „bozgori“, cum ar veni în ungurește. Pentru noi, Kosovo nu este pe hartă, deci nici presă nu au de unde să aibă.
Penibilă este însă și tânguiala, boceala celor de la federația de fotbal din această parte din Serbia. Pentru a nu jigni sârbii, haideți să îi numim totuși Kosovo. După lecția de aseară își merită un loc unic pe harta Europei.
Ce este de apreciat în tot acest scandal este atitudinea Federației noastre de Fotbal, a României. Fermă, corectă, diplomată și curajoasă. La fel ca spectatorii noștri de aseară.
Începem să arătăm a națiune!
Ce spune presa națională:
Federația de fotbal de la Priștina s-a plâns că scandările rasiste și anti-Kosovo le-au creat „o stare de nesiguranță jucătorilor antrenați de Franco Foda”.
Federația Română de Fotbal a răspuns prompt după comunicatul dat de forul de la Priștina. Oficialii de la Casa Fotbalului susțin că în timpul meciului „nu s-au auzit scandări rasiste, iar sloganul Kosovo e Serbia nu s-a auzit”.
„Considerăm că acuzațiile venite dinspre echipa oaspete sunt nefondate și credem cu fermitate că acțiunile lor au fost premeditate.
FRF le mulțumește celor aproape 50.000 de suporteri români prezenți pe stadion pentru menținerea unei atitudini civilizate și pentru că s-au abținut, pe cât posibil, să reacționeze la provocările jucătorilor kosovari.
Este important de subliniat că în timpul meciului nu au existat scandări rasiste și nu s-a auzit nici măcar o singură dată sloganul „Kosovo este Serbia”.
Mai mult, dorim să reamintim tuturor de decizia luată de Comisia de disciplină a UEFA cu privire la un incident similar în timpul meciului de anul trecut, în care Kosovo a acționat în același mod.
Decizia a precizat clar că sloganul „Kosovo este Serbia” nu poate fi clasificat drept rasist și, prin urmare, nu poate declanșa procedura în trei pași.
Acest aspect a fost reiterat și de delegatul UEFA în cadrul ședinței tehnice premergătoare meciului de seara trecută, ceea ce dovedește faptul că oficialii kosovari știau care sunt consecințele în momentul în care jucătorii lor au plecat la vestiare.
Niciun oficial FRF nu a fost implicat și, de fapt, delegația din Kosovo este cea care a inițiat o confruntare cu jurnaliştii români la finalul declarațiilor făcute de oaspeți. Acest lucru poate fi confirmat de toți reprezentanții mass-media prezenți în zona respectivă.
În ceea ce privește presupusul incident de la conferința de presă de după meci, adus în discuție de federația din Kosovo, negăm categoric existența acestuia.
Este regretabil că o echipă de fotbal alege să părăsească terenul și să se retragă în vestiar cu doar două minute înainte de fluierul final, văzând că nu mai are timp să obțină un rezultat favorabil.
Această acțiune demonstrează o lipsă de respect față de sport și o desconsiderare totală pentru fair-play.
FRF crede cu tărie că fotbalul promovează valori care influențează pozitiv societatea și are puterea de a da exemple pentru generațiile viitoare. Din nefericire, comportamentul delegaţiei kosovare şi mai ales al jucătorilor săi, la Bucureşti, serveşte drept exemplu de „cum să nu acţionezi” în sportul profesionist.
Așteptăm decizia UEFA în această privință. Cu toate acestea, având în vedere refuzul Kosovo de a încheia meciul pe teren și plecarea jucătorilor la vestiar fără acordul arbitrului, nu poate exista decât un singur rezultat, cel aliniat cu principiile jocului”, se arată în comunicatul oficial emis de Federația Română de Fotbal.
Ce spun cei din „Kosovo“
- „Scandările rasiste și anti-Kosovo ale românilor reprezintă un atac la valorile fotbalului, dar și la demnitatea echipei noastre naționale”
- „Strigăte precum „Kosovo este Serbia” și „Serbia, Serbia”, fluierând în timpul intonării imnului național al Kosovo, aruncarea cu obiecte dure și alte acțiuni ofensive și provocatoare pe tot parcursul meciului sunt lucruri care le-au creat jucătorilor noștri o stare de nesiguranță”
- „Suporterii români au continuat cu un comportament iresponsabil și discriminatoriu, forțând naționala Kosovo să părăsească terenul, din lipsă de siguranță și demnitate”
- „Un oficial român a intervenit în conferinţa de presă a naţionalei Kosovo, alungând jurnaliştii şi apoi, într-un act inacceptabil, a ameninţat şi agresat un jucător kosovar pe coridoarele stadionului”