11 jucători din cele două echipe vor juca (în cazul în care vor fi pe teren), cu sabia suspendării deasupra capului, fiind la un singur cartonaș galben de o pauză forțată: Chindriș, Batha, Ubbink, Vukcevic, Erico și Hoxhallari (UTA), respectiv Larie, Popescu, Kiki, Mateus și Casap (Farul) se află în această situație. Lucrurile se complică și mai mult având în vedere programul celor două echipe. UTA joacă în etapa viitoare pe terenul campioanei CFR iar Farul pe teren propriu cu Sepsi; așadar pe ambele le așteaptă meciuri grele în runda următoare și eventuale absențe cauzate de suspendări, nu sunt cu siguranță de dorit.
În aceste condiții rămâne de văzut cum vor aborda cei doi antrenori partida pentru că mai mult de jumătate dintre cei menționați (Chindriș, Batha, Ubbink, Larie, Popescu și Kiki) au fost titulari în ultimele meciuri în echipele lor. În ce măsură combativitatea obligatorie într-un meci pe puncte se va îmbina cu prudența provocată de contextul menționat mai sus? Cel mai probabil, atât Laszlo Balint cât și Gheorghe Hagi vor încerca să evite pe cât posibil expunerea respectivilor jucători, contrabalansând acest factor prin organizare, dublaj și alte mijloace tactice; unde și cât este posibil.
Sigur, un rol foarte important îl va avea și arbitrul partidei. Un central „degrabă vărsătoriu de sânge“ precum a fost George Găman în meciul de la Sibiu, probabil că le-ar face ferfeniță pe ambele combatante în perspectiva meciului următor (atenție, UTA va juca etapa următoare cu CFR, unde președinte este fostul arbitrul Cristi Balaj). Centralul desemnat pentru meciul de mâine, Kovacs Szabolcs, pare totuși mai „pașnic“ în comparație cu intransigentul său frate însă chiar și așa are o medie de peste 4 cartonașe galbene acordate pe meci în acest sezon (20 în cele 5 meciuri de Superliga și 10 în cele două de Cupa României). Ce-i drept, în aceste meciuri n-a dictat nicio eliminare dar nu acest aspect face obiectul analizei noastre. În precedentul meci în care Kovacs a arbitrat-o pe UTA, anume prima partidă din 2023 (1-1 la Craiova cu FCU 1948), centralul din Carei a acordat trei avertismente, dintre care două jucătorilor utiști, aceștia fiind Cascini și Paul Anton.
Și, fiindcă tot am amintit de istoricul lui Kovacs Szabolcs în relație cu UTA, să spune că acesta a arbitrat-o de 4 ori în carieră pe echipa noastră, de fiecare dată meciurile încheindu-se la egalitate. Au fost pe rând un 3-3 acasă cu Pandurii și un 1-1 în deplasare la Cluj (ambele în Liga 2), urmate de un 1-1 pe teren propriu cu Chindia și meciul despre care am amintit deja, cel de la Craiova, acolo unde utiștii au pus în discuție golul marcat de gazde, care ar fi putut fi precedat de un posibil ofsaid, nedetectat pentru că VAR-ul nu funcționa; însă este o fază la care Kovacs chiar nu poate avea nicio vină.
Pe oaspeții de mâine, centralul din Carei i-a arbitrat de două ori: prima dată într-un meci de Cupa României, pe când aceștia se numeau Viitorul, meci pierdut cu 0-1 în dauna unei vechi cunoștințe ale UTA-ei, anume Sănătatea Cluj iar a doua oară în sezonul trecut la un 8-2 fără istoric împotriva Academicii Clinceni.
Brigada de mâine este completată de asistenții Ciprian Danșa (Satu Mare) și Adrian Popescu (Craiova). Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe) va fi al patrulea oficial. În camera VAR se va afla un „prieten“ al echipei noastre, Cătălin Popa (Pitești), alături de un alt piteștean, Gabriel Stroe. Prestația întregii brigăzi va fi supervizată de Ioan Onicaș (Zalău).
(foto: uta-arad.ro)