Serviciul de pompieri voluntari din Zăbrani are o vechime considerabilă, fiind o veche tradiție în comună. A fost înființat sub denumirea de Uniunea Pompierilor Voluntari din Guttenbrunn la data de 09 Martie 1879 , ca o nevoie a comunității de a se apăra împotriva incendiilor, dat fiind faptul că în toamna anului 1878 a fost un incendiu pe strada principală , care pe fondul vântului puternic și a caselor acoperite în general cu materiale combustibile a cuprins aproape jumătate din localitate.
Primul demers în privința organizării acestei uniuni a fost o ședință din data de 01 Martie 1879 când 11 cetățeni din conducerea comunei hotărăsc înființarea unei formațiuni de luptă împotriva incendiilor .
În data de 22 Martie 1879 în prezența și sub supravegherea prefectului de Arad are loc o ședință de organizare în care se votează Statutul Uniunii și s-a ales conducerea Uniunii.
În ziua de 10 Septembrie 1879 cu ocazia aducerii primei pompe de incendiu s-a organizat o mare adunare cetățenească la care au participat aproape toți locuitorii comunei. În fața întregii comunități conducerea comunei predă acest utilaj membrilor formației și aducela cunoștința tuturor că s-a aprobat finanțarea construirii unui turn de instrucție cu o înălțime de 13 metri. Parterul din cărămidă iar etajul din lemn. O machetă a acestui turn poate fi văzută și astăzi în sediul SVSU Zăbrani.
La 10 Mai 1880 se hotărăște de către membri formației de pompieri organizarea anual
a unui Bal al Pompierilor. Acest bal este organizat de către formația de pompieri și de la anul 1880 s-a desfășurat în fiecare an până în prezent cu excepția anilor 2020 și 2021 din cauza pandemiei de covid.
În anul 1883 se hotărăște ca pompierii care s-au distins în executarea serviciului și au ajuns la o anumită vârstă șă fie trecuți în rândul pompierilor veterani, având dreptul să participe la festivități ale pompierilor în uniformă de pompier veteran. Această tradiție se păstrează și astăzi.
Între ani 1882 și 1911 Formația Civilă de Pompieri Zăbrani a avut o activitate rodnică în domeniul înzestrării cu pompe de incendiu, sacale de transport apă, trompete de alarmă,căști și toporașe tip pompier, în anul 1888 s-a finalizat și turnul de instrucție.
În anul 1911 localitatea a fost supusă din nou furiei flăcărilor, acest incendiu fiind localizat și lichidat cu mari eforturi și sacrificiu de către formația de pompieri, cu ajutorul populației. În urma acestui caz s-a întărit și mai mult activitatea și prestigiul pompierilor.
În anul 1927 se redactează ,, Regulamentul de instrucție al Aociației Pompierilor Voluntari din Comuna Zăbrani.
Pompierii voluntari din Zăbrani pe lângă faptul că erau oameni dârji și curajoși în lupta cu focul, erau și oameni de suflet, sensibili la nevoile semenilor lor., drept pentru care după incendiul din 06 Septembrie 1936 câned din cauza unei descărcări electrice a ars o gospodărie provocând pagube în valoare de 18671 lei la valoarea anului 1976, pompierii luând inițiativa strângerii de bani și ajutoare pentru repararea și refacerea gospodăriei și înlăturarea urmărilor dezastrului.
în anul 1958 a fost cumpărat un autocamion care a fost transformat în A.P.C. ( autopompă cisterna), unul dintre meseriașii comunei a confecționat o motopompă foarte bună, a fost cumpărat un autocamion pe care a fost montat un bazin de 5.000 l apă, pentru alimentare la incendiu, pe care la nevoie îl puteau da jos , pentru a transporta formația și fanfara la diferite concursuri și manifestații.
În domeniul concursurilor profesionale ale pompierilor voluntari pompierii din Zăbrani au avut o activitate rodnică , începând cu anul 1913 , când la Lipova în data de 29 Iunie a fost organizat un concurs, iar la acest concurs pompierii din Zăbrani au câștigat un loc I și un loc 2, apoi anii care au urmat gâștigând multe concursuri culminând cu câștigarea locului I pețară în anul 1970, și locurile II în 1969 și 1971, și în prezent pompierii voluntari din Zăbrani participă la toate concursurile profesionale organizate de ISU Arad, situânduse pe primele locuri.
Din anul 1999 când se trece la reorganizarea pompierilor civili din formație de pompieri în serviciul public comunitar în subordinea consiliului local SPPC Zăbrani primește în subordine și formațiile de pompieri din localitățile aparținătoare comunei Zăbrani, respective Formația de Pompieri Civili din Neudorf și Formația de Pompieri Civili din Chesinț. Chiar dacă la nivel de țară foarte multe formații s-au desfințat la Zăbrani nu s-a întâmplat așa, s-au păstrat vechile formații transformate în grupe de intervenție.
În anul 2004 apare denumirea folosită și în prezent pentru pompierii civili voluntari de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Zăbrani.
În prezent SVSU Zăbrani are în dotare o autospecială de lucru cu apă și spumă la fiecare grupă de intervenție: Zăbrani, Chesinț și Neudorf, 2 autospeciale de stins incendii în stare de conservare, o autospecială de intervenție la diferite situații ( inundații, deblocări , descarcerare) și o autospecială de lucru și salvare de la înălțime de 30 m .
Ca resursă umană SVSU Zăbrani are 55 de voluntari, care răspund întodeauna când comunitatea are nevoie de intervenția lor pentru salvarea de vieți omenești, animale și bunuri materiale.
”SVSU Zăbrani intervine la situații de urgență de pe raza comunei Zăbrani, în UAT-urile cu care avem convenție de colaborare Frumușeni și Lipova, dar la solicitarea ISU Arad și în alte părți ale județului sau în județul Timiș.
Un sprijin în activitate îl avem din partea autorităților locale, Primăria Zăbrani prin primar, Consiliul Local Zăbrani care înțeleg nevoia de a avea un SVSU fucțional având în vedere că cea mai apropiată structură de intervenție în cazul unei situații de urgență,a ISU Arad este Detașamentul de pompieri Arad la o distanță de 25 km de Zăbrani, și care nu poate ajunge mai repede de 35 – 40 de minute la intervenție. În acest context SVSU Zăbrani s-a confruntat cu aproape toate tipurile de intervenții la situații de urgență( incendii, inundații,salvări de persoane din mediul ostil vieții, salvări de animale din mediul ostil vieții, accidente rutiere , deblocări de uși, transport persoane , asigurarea măsurilor PSI la diferite evenimente, etc ). Suntem mândri de cei peste 140 de ani de activitate ne-ntreruptă a pompierilor din Zăbrani asigurăm locuitorii comunei Zăbrani că SVSU Zăbrani este ORICÂND GATA PENTRU INTERVENȚIE”, precizează reprezentanții SVSU din Zăbrani.
”SVSU Zăbrani este un serviciu util, dar și un reper istoric al comunei noastre.
Serviciul a fost înființat sub denumirea de Uniunea Pompierilor Voluntari din Guttenbrunn la data de 09 Martie 1879 , ca o nevoie a comunității de a se apăra împotriva incendiilor, dat fiind faptul că în toamna anului 1878 a fost un incendiu care a cuprins aproape jumătate din localitate.
Pompierii voluntari din Zăbrani intervin la situațiile de urgență de pe raza comunei Zăbrani, în UAT-urile cu care avem convenție de colaborare Frumușeni și Lipova, iar la solicitarea ISU Arad și în alte părți ale județului sau în județul Timiș.
Voluntarii SVSU onorează prin activitatea lor cei peste 140 de ani de tradiție a formațiilor de pompieri din comunitatea noastră, iar administrația locală le va susține mereu activitatea”, povestește primarul din Zăbrani, Dănuț Codrean.