Cerșetoria, una dintre activitățile vieții de zi cu zi, controversată de cele mai multe ori, a început să-și mute ”sediul” din stradă în online și la Arad.

 De la Revoluție încoace am tot fost abordați de oameni nevoiași pe stradă. Fiecare dintre noi a scos, măcar odată, din buzunar un bănuț pe care l-a dat acestor oameni necăjiți, cu toate că, de cele mai multe ori, în spatele imaginii sărăciei stau alți indivizi care le iau toată agoniseala de zi cu zi.

Pentru mulți din Arad cerșetoria a devenit o ”afacere”, si încă una bună de ceva timp.

Fenomenul a trecut cu rapiditate de pe stradă în mediul virtual și în zona Aradului. Convenabil am spune, deoarece în online nu poți verifica personajele sau le poți verifica mai greu. Dovadă stau zecile de mesaje de pe mai toate grupurile din Arad, unde se solicită diverse lucruri. De la bani pentru facturi, chirii, medicamente până la alimente, haine sau alte produse. Foarte multe persoane își crează mesajul astfel încât să inspire milă și să se adune cât mai mulți oameni care să doneze.

 E adevărat că, multe dintre cazuri sunt verificate de către arădenii care sunt implicați în tot felul de acțiuni de voluntariat, pe mulți dintre aceștia îi cunoaștem,  dar sunt și situații care ascund multe lucruri ”necurate”.  

Sub pretextul nevoilor sunt oameni care profită de bunătatea semenilor pentru a le inspira milă și de cele mai multe ori banii ajung la personaje cărora le place să trăiască de pe seama ajutoarelor, fie că sunt de la stat, fie de la asociații.  Și uite așa se promovează ,, statul degeaba”.

Este foarte adevărat că există și oameni necăjiți „autentici”, și nu puțini, doar că aceștia nu au conturi pe rețelele de socializare și nici bani de internet. Majoritatea o duc de azi pe mâine, neștiuți și se mulțumesc cu ce au și cu cât au.

De asemenea, multe afaceri se fac și din strângerea așa numitor ajutoare pe internet. Unele cazuri sunt reale, am și demonstrat de multe ori acest lucru în nenumărate articole. Dar sunt și situații în care lucrurile nu sunt deloc clare. Dacă ceri să mergi personal la unul dintre ,,cazuri” ești trimis rapid la plimbare spunându-ți –se că oamenii nu doresc ”publicitate”. A fost și situația unei arădence care a dorit să se implice în mai multe așa zise cazuri și a fost trimisă ”la plimbare”. ,, Am vrut să ajut în mai multe situații. De obicei se afișează câte un număr de cont, la fiecare poveste, dar eu am dorit să merg personal la oamenii în cauză. Am fost refuzată categoric. Clar că mi s-a părut ciudat. Ar trebui și autoritățile să se implice mai mult și să fie verificați toți acei care spun că sunt voluntari pe Facebook. Unii trăiesc bine mersi din aceste afaceri. Nu dau nume, dar sunt multe așa- zis persoane de bine”, ne povestește o arădeancă.

,,N-as fi crezut niciodată că cerșetoria va deveni o afacere profitabilă și că unii chiar se  îmbogățesc astfel”, continua femeia.

E greu de crezut că sunt oameni care mimează suferința sau durerea, sau se folosesc de handicapul altora pentru a face bani.

Mulți arădeni au răspuns pozitiv în  perioada sărbătorilor acestor mesaje în care se  cerea ajutor pentru copii, persoane bolnave sau bătrâni cu venituri mici. Dar de multe ori, oamenii nu stiu unde sau dacă banii sau produsele trimise de ei au ajuns la destinația potrivită.

,,Gândiți-vă înainte să duceți mâna la buzunar că, dacă n-ar fi fost sutele  noastre de mâini care se duc la buzunar, afacerea unora ar fi murit. Pentru că, cel puțin în ultima perioadă, pensionarii cu venituri mici primesc ajutor de la stat. puțin e adevărat dar se poate supraviețui. Cunosc situația unei mămici din Arad cu toți cei trei copii bolnavi de autism, și care nu a cerut niciodată nimic de la nimeni. Știți cât costă terapiile pentru acești copii? În schimb am văzut pe Facebook femei tinere și în putere care cerșesc mila semenilor. Și unele chiar trăiesc bine din asta. Vânzând tot ce primesc la Obor sau chiar pe internet”, spune o altă arădeancă implicată în proiecte de voluntariat.

Recomandările redacției