colectie micurescu soimLa sfârșitul săptămânii trecute, mii de vânători din județul Arad, din județele învecinate dar și din alte județe din ţară precum şi din străinătate s-au adunat duminică, la Bata pentru a participa la Festivalul Vânătorilor, ajuns la a șasea ediție. Participanții, cât mai ales vizitatorii profani dar iubitori ai genului au avut parte și în acest an de o serie de demonstraţii, spectacole şi concursuri cu totul aparte.
Pentru a doua oară la Bata s-a putut vedea o demonstrație de vânătoare cu șoimi – genul de vânătoare practicat de domnitorii români pe vremuri.
Ca la fiecare ediție, vânătorii au pregătit bucate specifice precum: tocăniţă la ceaun, aducând pentru demonstrație și alte preparate ori mezeluri din carne de vânat.
Dintre concursurile derulate, cel de gătit la ceaun a emanat cele mai apetisante arome, firește. Dintre celelalte concursuri care au implicat și abilitățile vânătorilor cât și a celui mai bun prieten al omului – am numit aici câinele de vânătoare – enumerăm: concursuri de arbitraje, concursuri pentru câini de vânătoare, lucrul cu mistreţ la ţarc, proba aport din apă cu raţă, tragere cu arcul și mai ales spectaculoasa probă de vânat cu șoim. Deși deocamdată nu este legiferată în România, ea era practicată cu sute de ani în urmă de către domnitorii români. La această din urmă probă spectaculozitatea a constat în demonstrațiile prin prinderea unor păsări precum porumbelul ori potârnichea și revenirea la mănușă a șoimului vânător după chemarea vânătorului. De asemenea, au fost şi multe ateliere sportive. Cei mai curajoşi au putut încerca şi o tiroliană.
Vizitatorii festivalului au putut admira de asemenea și impresionantele expoziţii cu trofee – motiv de mândrie pentru toți vânătorii – expoziția gazdei Ion Micurescu fiind cu totul și cu totul impresionantă.
Bineînţeles, vânătorii au „concurat“, duminică și la spusul de poveşti… vână­torești „probă“ în afară de concurs dar la care participă negreșit orice vânător.
Împătimitul vânător, inițiatorul și gazdă a acestei prestigioase manifestări remarca ca o autoritate în domeniu. „Vânătoarea are două părți: vânatul propriu zis și cea cu povestea de după. Amândouă au farmecul lor: la cina comună se spun povești vechi ori din experiențe mai recente”, ne spunea Ion Micurescu.
La Festivalul din anul acesta  au participat 22 de grupe de vânătoare din țară şi din Republica Moldova. Alături de Primăria Comunei Bata, Festivalul a fost sus­ținut de Consiliul Județean Arad – prin Centrul Cultural Județean, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, la ampla manifestare perticuipând după estimările organizatorilor mult peste 3.500 de oameni.
Spectacolul de muzică populară din final precum și focul de artificii  au încheiat apoteotic acesată manifestare deosebită desfășurată în frumoasa localitate de pe malul drept al Mureșului.     (F.B.)

Recomandările redacției