Așezată în depresiunea Sebișului, la poalele dealurilor Cuiedului, comuna Buteni traversează în ultimii ani o perioa­dă bună, cu numeroase realizări și modernizări, în special în domeniul infrastructurii dar nu nu­mai. Comuna are în componență patru sate: Buteni – centru de comună, Berindia, Cuied și Păulian iar actualul primar, tânărul inginer Petronel Mărcuț a venit la conducerea ei pus cu adevărat pe fapte mari.

Un an cu realizări bune
De cum intri în comună – în aceste zile cel puțin – dai cu ochii de lucrări în derulare. Este vorba de lucrările unui proiect de canalizare, după cum ne-a confirmat și primarul Petronel Mărcuț, răspunzând curiozității noastre legitime. „Lucrările la canalizare continuă acum în funcție de vreme dar lucrarea e multianuală și vor continua și anul viitor, fiind o inves­tiție mare. Când ai apă cu­rentă, canalizare, și drumuri bune atunci poți vorbi de faptul că… îndeplinești normele europene ce vor atrage și noi investitori. După ce terminăm canalizarea începem asfaltarea. Subliniez cu tărie aspectul că în administrație nu faci ce spun alții, ori ce vrei tu: aici faci DOAR ce trebuie fă­cut. Nu mai ai la cine sta cu mâna întinsă… Apoi, în permanență trebuie să păstrezi legătura între administrație și cetățean; să-ți apleci urechea la vocea lui, la problemele lui…“ – a punctat edilul din Buteni.
În ceea ce privește finanțările tot el a subliniat că „dacă nu faci proiecte europene ești mort, ca administrație; subliniez, în acest sens, că eu am o echipă foarte bună. Oamenii mei își fac treaba temeinic, nu așteaptă să treacă opt ore ca să plece. Prin urmare avem multe proiecte depuse: majoritatea pentru anul viitor dar și anul acesta sunt atacate câteva. Anul acesta am finalizat lucrări la parcul din centrul Buteniului, cu spații și mobilier pentru jocul copiilor – un proiect pe GAL, investiția fiind de 50.000 de euro. Apoi, canalizarea continuă, fiind o investiție mare, de 80 miliarde lei vechi; am mai reabilitat prin asfaltare un drum agricol – circa 800 m. Am amenajat câteva alei pietonale în Buteni – circa 600 m și operația va continua la anul: în Cuied circa 370 m iar în Păulian cam 130 m. Am reabilitat și modernizat Căminul Cultural din Berindia – investiție de circa 5,7 milioane lei. Prin urmare avem o activitate continuă la care adăugăm și cea curentă: de între­- ­ținere, de pietruirea străzilor neasfaltate, de reabilitare po­dețe unde e cazul, de curățări de rigole și șan­țuri; am amenajat și fântâni – obiectiv important pentru comunitate. Am amenajat și terenul de sport în Cuied“ – a încheiat edilul enumerarea.
Și 2016 va fi… aglomerat
Un bun gospodar își programează treburile în avans, pentru a face pregătirile necesare, ceea ce a făcut și primul edil din Buteni. Prin urmare a fost în măsură să aprecieze că și anul ce vine va fi unul foarte plin. „Anul viitor vom continua canalizarea, lucrările sunt avansate. Am predat documentația legată de Căminul Cultural din Buteni către Compania Națională de Investiții, în vederea intrării în programul de repa­rații capitale; am finalizat proiectul pentru modernizare și asfaltarea străzilor – vorbim de 9,8 km, proiectul fiind depus pe AFIR cu un punctaj foarte bun (de 61,9 puncte); sunt finalizate și proiectele pentru Școala Gimnazială Buteni și pentru introducerea apei potabile în Păulian și Berindia. Am avut în vedere și: construirea unui Cămin Cultural în Cuied, amenajarea unei Capele Mortuare în Buteni – pentru credincioșii tuturor cultelor din localitate, cu sprijin din partea Composesora­tului“ – a enumerat Petronel Mărcuț câteva din planurile pentru 2016.
Părerile oamenilor
Schimbările intervenite nu i-au lăsat indiferenți pe localnici. „Cu ani în urmă, în comună nu era stabilitate – adică din punct de vedere politic: orice primar era nu-și putea duce mandatul până la capăt. Ei, acuma, de când e primarul acesta tânăr s-au mai… schimbat lucrurile: adică au intrat pe făgaș normal; se vede asta la nivelul întregii comunități. Actualul primar, Petronel Mărcuț – care e inginer de profesie, știe cum să abordeze lucrurile, are planuri clare de viitor, are proiecte multe făcute… O să auziți numai lucruri bune despre el. Provine dintr-o familie bună, are educație și asta se vede și din felul deosebit în care vorbește cu oamenii atunci când aceștia îi cer sfatul ori atunci când vin la Primărie cu o problemă“ – ne spunea un localnic ce s-a recomandat ca fiind… cadru didactic pensionar.
Am ascultat și spusele altor oameni din Buteni: „e adevărat ce se zicea, că la noi, înainte, primarul avea doar… doi ani de mandat, din păcate; din cauza multelor discuții. De când e actualul primar pe funcție totul se vede altcumva: acum avansăm. Dacă mai rămânea mult cum era, atunci ne duceam de râpă. Primarul de-acum face pentru comună și pentru noi lucruri la care nu speram și pe care, poate, nici nu le meritam“ – zicea o voce din respectivul grup.
Completarea a venit de la câțiva oameni din Cuied: „se mișcă ceva și la noi în comună și avem sperața că va fi bine. Uite, butincenii vor avea curând canalizare gata. O zis cineva că va fi la… Paștele Cailor! Uite că, după cum merge treaba, poate va fi la Paștele Ortodoxe viitoare. Cine și-ar fi închipuit asta cu ceva vreme în urmă?“ – se întreba omul, retoric, completând, optimist, discuția generală.

Recomandările redacției