• Interviu cu primarul Corneliu Popi Morodan

La începutul săptămânii am făcut o vizită de documentare la Ghioroc, având în vedere că aveam stabilită o întâlnire cu primarul Corneliu Popi Morodan.
Cum procedăm de obicei, înainte de a ajunge la Primărie, am stat de vorbă cu câțiva oameni din comună, pe care i-am întâlnit pe stradă. Motivul? Doream să vedem cum este percepută administrația locală. Și este percepută bine, primarul bucurându-se de stima locuitorilor comunei. „Pe noi nu ne interesează politica, nu ne interesează cum se ceartă ei la televizor. Ne interesează doar de primarul nostru, care este alături de noi și la bine și la rău și care ne ajută ori de câte ori avem nevoie”, ne-a spus unul dintre cei cu care am stat de vorbă.
Odată ajunși la sediul Primăriei, edilul-șef ne-a condus în biroul său, unde a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.
– Domnule primar, cum ați încheiat anul 2018?
– A fost un an mai bun ca oricare altul pentru comună, astfel încât l-am încheiat cu bine. În primul rând vreau să vă spun că ne-am bazat pe fonduri europene. Am încheiat două proiecte din cele șase pe care le avem. Este vorba despre reabilitarea Căminului Cultural din Miniș și modernizarea prin asfaltare a străzii Avram Iancu din Cuvin.
– Pentru localitatea Ghioroc nu aveți proiecte?
– Ba da. Suntem undeva la 60% în ceea ce privește proiectul de modernizare a infrastructurii din Ghioroc. Tot în cadrul proiectului acesta am finalizat toate demersurile pentru extinderea rețelei de apă-canal pe o distanță de 22 de kilometri, lucrare care va începe de îndată ce va permite vremea. De asemenea, mai avem un proiect de înființare a unei grădinițe cu program prelungit și a unui after school, tot la Ghioroc. Aici urmează să se facă licitația pentru desemnarea executantului.
– Din câte știu aveți și proiecte pe PNDL.
– Da. Este adevărat. Cele două proiecte guvernamentale prevăd reabilitarea și extinderea liceului de la Miniș și a clădirii Școlii Gimnaziale Ghioroc. În cazul acestor două proiecte lucrăm la partea tehnică de execuție. Sperăm ca după Paști să demarăm lucrările.
Aș vrea, cu această ocazie, să precizez că anii trecuți am avut o foarte bună colaborare cu Consiliul Județean Arad pe un proiect ce prevedea modernizarea Zonei Turistice și a Plajei Ghioroc. Am muncit pentru acest proiect cinci-șase ani de zile, dar rezultatele s-au văzut. Anul trecut am avut peste 100.000 de turiști în sezonul de vară, în perioada mai-septembrie.
– Despre investiții din fonduri proprii ce puteți să ne spuneți?
– Am avut și astfel de investiții, după cum este și normal. Am început programul de decolmatare a văilor din comună, lucrare care s-a realizat pe o lungime de aproximativ cinci kilometri. Am mai achiziționat o autospecială UNIMOG care este dotată cu toată gama de agregate pentru deszăpezire. La această autospecială mai putem ansambla și un dispozitiv de tăiere și tocare a vegetației. De asemenea, am început construirea unei Remize PSI, lângă sediul Primăriei. Asta, în condițiile în care autospeciala PSI are mare nevoie de o remiză, pentru a fi protejată de intemperii.
– Dar pentru anul acesta ce planuri aveți?
– Vrem să continuăm cu o parte dintre proiecte, care sunt prevăzute să se finalizeze în 2019. În primul rând ne bazăm pe fondurile europene, nu pe bugetul propriu, care este mic la nivelul comunei noastre.
– Când se deschide sezonul estival la Ghioroc?
– La 1 Mai și ține până în luna septembrie.
– Ce alte activități se mai desfășoară în comună?
– Sărbătoarea Vinului care are loc în același timp cu zilele comunei, mai precis pe data de 1 septembrie. Așa este obiceiul la noi.
– Vă mulțumim.
Voicu Sida

Recomandările redacției