bun

După foarte mulţi ani de polemici şi dezamăgiri politice, situaţia Şcolii Generale Mihai Eminescu ar putea să fie, în sfârşit, rezolvată. La presiunea părinţilor, politicul a dat înapoi şi şcoala are şanse să îşi desfăşoare activitatea în clădirea Poliţiei de Frontieră, de pe strada Mărăşeşti. Pentru ca acest lucru să devină realitate, este nevoie însă de conlucrarea într-o echipă strânsă a tuturor factorilor decizionali din fruntea Aradului şi părţile politice să se înţeleagă până la capăt, în favoarea şcolii. Sigur că nimic nu este posibil fără acordul Guvernului, care va trebui să cedeze clădirea Poliţiei de Frontieră administraţiei Aradului, pentru a fi pusă, mai departe, la dispoziţia unităţii de învăţământ. Având în vedere că peste 60 % din personal a fost restructurat, iar după intrarea în Schengen clădirea va fi goală, Guvernul nu are nici un motiv de a nu răspunde pozitiv cererii înaintate de administraţia şi aleşii Aradului.

O clădire prea scumpă

Școala „Mihai Eminescu” din municipiul Arad a fost retrocedată, iar Primăria Arad plătește o chirie uriașă pentru această instituție de învățământ. Deputatul USL, Flavius Măduța, prin intermediul consilierilor locali ai USL a inițiat un proiect de hotărâre de Consiliu local municipal prin care a propus cumpărarea acestui imobil.

În schimb, primarul Gheorghe Falcă a propus mutarea școlii în clădirea Poliției de Frontieră, având în vedere preţul exorbitant al clădirii, aproximativ 2,5 milioane de euro, la care se adaugă lucrările de reparaţii.

Dezbaterea publică organizată la Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, la iniţiativa deputatului Flavius Măduţa, pe tema Şcolii „Mihai Eminescu“, a avut parte de o atmosferă cât se poate de încinsă, suspans şi surprize. Alături de conducerea inspectoratului şi prefect au fost prezenţi la dezbatere profesori şi părinţi, însă numărul lor a fost copleşit de cel al consilierilor şi politicienilor USL. Singurul lucru demn de remarcat până în acel moment a fost lipsa primarului Gheorghe Falcă, deşi acesta îşi anunţase public prezenţa la dezbaterea organizată de deputatul Măduţa. „Dezbaterea am început-o exact la ora anunţată, 13.00, şi le mulţumim tuturor pentru prezenţă. Îi mulţumesc în special domnului Măduţa pentru faptul că a ales ca dezbaterea să aibă loc la sediul IŞJ)“, a declarat în deschidere prof. Claudius Mladin, inspectorul şcolar general.

Prefectul Cosmin Pribac a făcut apoi un scurt istoric al situaţiei şcolii, lansând o serie de atacuri la adresa lui Gheorghe Falcă, pe care l-a acuzat în principal de faptul că încearcă să ducă această polemică la nesfârşit.

Apoi, Flavius Măduţa, după ce a atenţionat că nu va sta mai mult de o jumătate de oră, pentru că are o altă întâlnire pe care a organizat-o în altă parte, a declarat că „din calitatea mea de parlamentar nu trebuie să caut spaţii pentru unităţile de învăţământ. Am fost atacat însă de primar că nu fac nimic, iar parlamentarii USL, împreună cu premierul Ponta nu au făcut nimic pentru Arad. Aceste declaraţii m-au deranjat şi tocmai de aceea am dorit să intervin. Am cerut ca imobilul în care îşi desfăşoară acum şcoala să fie cumpărat de Primărie, lucru care este cât se poate de posibil. De asemenea, clădirea este monument istoric, iar şcoala îşi desfăşoară acolo activitatea de mai bine de un secol“.

Primăria nu îşi permite să plătească 2,5 milioane de euro

Când totul părea că va decurge banal, iar dezbaterea se va încheia fără nici un fel de soluţie concretă în favoarea unităţii de învăţământ, la ora 13.34  şi-a făcut apariţia primarul Falcă. Deşi iniţial a spus că nu va sta mai mult de 30 de minute, deputatul Măduţa a dat asigurări că „din respect pentru părinţi şi profesori, voi rămâne până la capăt“.

Primarul Aradului nu a luat însă imediat cuvântul, ci a ascultat opinia părinţilor: „ne simţim ca o minge de ping-pong aruncată în mijlocul unui joc politic. Toate discuţiile de până acum nu par să îşi dorească de fapt rezolvarea situaţiei în care se află şcoala. Nu se caută soluţii, există doar interese politice“, au spus reprezentanţii comitetului de părinţi.

După mai multe încercări eşuate de a lua cuvântul, fiind întrerupt în permanenţă de opozanţi, Gheorghe Falcă a declarat că „Primăria nu îşi poate permite niciodată să dea atâţia bani pe o clădire. Este vorba despre 2,5 milioane de euro, la care se adaugă costurile pentru reparaţii. Soluţia este ca şcoala să îşi mute activitatea în sediul Poliţiei de Frontieră. Spaţiul va fi gol odată cu intrarea României în Schengen şi întruneşte toate condiţiile unei unităţi de învăţământ. Am discutat cu noul ministru de Interne, Gabriel Oprea, cel care a cedat Aradului Cetatea. Cunoaşte foarte bine oraşul nostru şi m-a asigurat de toată bunăvoinţa sa“.

Soluţia primarului nu a fost însă chiar pe placul opozanţilor, cărora le este teamă că nu se va putea ceda clădirea şi i-au cerut acestuia şi un plan B. Gheorghe Falcă a răspuns însă că „dacă vom merge toţi împreună, primar, prefect, parlamentari, Inspectoratul Şcolar Judeţean, consilieri locali, conducerea şcolii, părinţi şi profesori, atunci nu văd de ce Guvernul nu ar fi de acord. Propun ca această delegaţie să fie condusă de prefectul Aradului, iar prin demersul tuturor, acea clădire să devină a şcolii în cel mai scurt timp. Dacă totuşi Guvernul va da dovadă de rea credinţă, ceea ce nu cred, din moment ce clădirea nu mai este funcţională, şi nu va accepta demersul delegaţiei noastre comune, atunci înseamnă că acesta nu ţine cont deloc de interesele Aradului. În acest caz, vom căuta, tot împreună, o asltă soluţie“.

În final, la presiunea părinţilor, care au considerat ideea primarului ca fiind cea mai apropiată de posibilităţile unui astfel de oraş, Flavius Măduţa a dat asigurări că îl va sprijini pe Falcă în demersul său.

Adrian Cotuna

  • A.Pop spune:

    Nu inteleg ce vor, de fapt, actualii proprietari ai cladirii de pe Episcopiei. NIMENI nu va cumpara sau inchiria cladirea. Atunci, de ce nu se poate ajunge la o chirie acceptabila ?

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției